Читај ми!

Избори за руску Думу, омогућено електронско гласање на даљину

У Русији од данас до недеље одржавају се избори за Думу, доњи дом Парламента. Посланици за Државну думу бирају се на петогодишњи мандат по мешовитом изборном систему. На изборима учествује 14 политичких странака. Председник Русије Владимир Путин нацији поручује да постоји општи интерес да буде изабран одговоран, активан и ауторитативан састав Државне Думе.

Грађани Русије гласају у чак 11 временских зона, од обале Пацифика до Балтичког мора. Прва су отворена биралишта на далеком истоку земље.

Очекује се да ће однос снага у Државној думи после избора остати непромењен – владајућа Јединствена Русија председника Владимира Путина остаће најјача снага, а у парламент би ушли и комунисти, десничарска популистичка партија ЛДПР и левичарска националистичка "Праведна Русија – за истину".

Ипак, подршка бирача "Јединственој Русији" опала је на 30 одсто, што је историјски низак рејтинг, док комунисти имају 20 процената подршке, показују последње анкете. Председник Владимир Путин позвао је сународнике да се масовно одазову изборима.

"Драги пријатељи, позивам вас да изађете на гласање, или да искористите предност електронског гласања на даљину. Модерне технологије гарантују безбедност и поузданост гласања", рекао је Путин у обраћању грађанима.

"Рачунам на вас да ћете заузети одговоран и патриотски став и да ћете изабрати посланике који ће радити у интересу наше отаџбине, целе нације, свих грађана Русије", додао је Путин.

После предизборне кампање и протеста опозиције почетком године, неки грађани су скептични око исхода избора, док су други уверени у регуларност процеса и победу Јединствене Русије.

Први пут од 1993. године у Русији неће бити посматрача из Организације за европску безбедност и сарадњу. Због пандемије, позвано је само 60 посматрача, а ОЕБС је намеравао да пошаље 500 и на крају је одустао. Изборе ће пратити само представници Парламентарне скупштине Савета Европе, њих петоро.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво