Читај ми!

Америчке гимнастичарке: ФБИ лажирао сведочења против сексуалног злостављача

Америчка гимнастичарка Мекејла Марони рекла је пред члановима Конгреса да су агенти Федералног истражног бироа лажирали њено сведочење и нису покренули истрагу против бившег лекара националног гимнастичког тима Ларија Насара, иако им је пријавила да ју је сексуално злостављао.

Америчке гимнастичарке Мекејла Марони, Симон Бајлс, Ели Рајсман и Меги Николс сведочиле су пред Одбором за правосуђе који истражује начин на који је ФБИ водио истрагу против доктора Лерија Насара.

Марони је рекла да ФБИ, након што је у лето 2015. године агентима испричала своју причу, није покренуо случај, као и да су 17 месеци касније, када је случај документован, изнели потпуно лажне тврдње о ономе што је рекла.

"Која је сврха пријављивања злостављања ако ће наши агенти преузети на себе да извештај закопају", упитала је Марони.

Рекла је да је 2015. године три сата разговарала телефоном са агентима и испричала им све детаље свог случаја, које није чула ни њена мајка, укључујући опис сексуалног злостављања које је претрпела за време Олимпијских игара у Лондону 2012. године.

"Не желим да нека млада гимнастичарка поново пролази кроз хорор који сам ја пролазила, као и стотине других девојака пре мене, због сексуалног злостављања Ларија Насара. Желим да нагласим да је крив Насaр али и систем који га је штитио", истакла је гимнастичарка.

И вишеструка освајачица златних медаља на олимпијским играма Симон Бајлс оштро је критиковала америчку репрезентацију и ФБИ зато што су допустили да Насар злоставља њу и друге спортисткиње.

Директор Бироа Кристофер Реј рекао је сенатском одбору да су поступци агената који су водили истрагу неопростиви и објавио да један од тих агената више не ради.

Истрага против бившег лекара националног гимнастичког тима Ларија Насара је започела у јулу 2015. године пошто је председник националног гимнастичарског савеза Стивен Пени пријавио оптужбе за злостављање канцеларији Федералног истражног бироа у Индијанаполису.

Генерални инспектор Секретаријата за правосуђе открио је у јулу ове године лоше вођење истраге и серију грешака агената. Објавио је да ФБИ, упркос информацијама које је добио, годину и по дана није покренуо случај, а погрешно је пренето и сведочења гимнастичарки.

Лари Насар је већ проглашен кривим у три одвојена случаја и изречена му је затворска казна од укупно 175 година. Процењено је да је сексуално злостављао стотине жена и девојчица.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво