Читај ми!

Српски језик се шири Британијом и Ирском, прилика да се деца упознају са језиком родитеља

Српска заједница у Великој Британији проширује програм наставе матерњег језика. Под покровитељством Српске православне цркве, нова образовна иницијатива шири се из Лондона у ирски град Корк. Наставу ће преко интернета пратити и деца широм британских острва.

Ова јесен доноси добре вести за српску заједницу у Лондону, а највише за њене најмлађе чланове.

"Ова нова иницијатива је иницијатива за целу Британију и Ирску, значи не само за Лондон и друге градове где је раније била држана настава у учионицама, него хоћемо да је проширимо и обухватимо што више наших ђака. Ми смо се одлучили за 'Азбукум' онлајн платформу. То је акредитован програм у Србији, који се развија већ 26 година за учење српског језика у иностранству и он има своју онлајн платформу где деца могу да се улогују да кроз вежбе, домаће задатке и игре уче српски језик", каже Горан Машановић, професор фотонике на Универзитету у Саутемптону.

Фудбалер "Кристал паласа" Лука Миливојевић каже да упада у очи да, када се уђе у цркву, пуно српске деце комуницира на енглеском језику. Сматра да вероватно родитељи раде и немају много времена да виђају децу.

"Деца су по цео дан у школи. Мислим да је супер прилика за родитеље да доведу децу", истиче Лука Миливојевић.

Директорка српске школе у Дому епископа Николаја Милана Ковачевић наводи да се тренутно ради у две смене, од 10 до 12 и од 12 до два.

"Гледамо до два сата с тим да и деца имају паузу. То је јако битно, јер то је моменат када су они мало слободнији да се друже, јер је то исто важан део недељне школе", додаје Ковачевићева.

Оливера Пуповац, професорка српске школе у Дому епископа Николаја, истиче да наша деца у Великој Британији сада имају прилику да на стандардизован начин уче српски језик и при том имају могућност да добију међународно признате цертификате.

Горан Машановић додаје да упис траје још недељу дана.

"Следеће године, у мају, славимо 60 година постојања школе. У Корку имамо две учитељице. Оне су већ пробале крајем пандемије да држе наставу у учионици. То је јако добро прошло и ми настављамо да радимо са њима, а идеја је да од наредне године или већ од полугодишта – зависи како се организујемо, настава буде и у Даблину, Халифаксу, Бредфорду и неким другим градовима где то можемо да организујемо као што је, рецимо, Оксфорд", додаје Машановић.

Чланови нове српске школске иницијативе и родитељи очекују од ње много. За годину дана отприлике знаћемо какви су њени први резултати.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи