Читај ми!

Американци дроном гађали бомбаша самоубицу, авганистански званичник тврди да је погинуло троје деце

Jака експлозија одјекнула је данас у близини аеродорма у Кабулу. Американци су извршили напад дроном на возило у којем са наводно налазио бомбаш самоубица Исламске државе спреман за напад на аеродром. Авганистански званичник, који је желео да остане анониман, тврди да је у нападу настрадало троје деце. Америчке снаге су у завршној фази евакуације цивила, а председник САД Џозеф Бајден је у војној бази у Делаверу одао почаст погинулим војницима.

Званичник, који је тражио да не буде идентификован, рекао је Ројтерсу да је време за крај операције још увек није прецизирано, а амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да ће се придржавати раније договореног рока, што је уторак, за повлачење свих трупа из Авганистана.

Бајден je истакао да је ситуација на терену и даље веома опасна и да се очукује нови бомбашки напад. 

Амерички званичник рекао је Ројтерсу да је на аеродрому остало мање од 4.000 војника, у односу на 5.800 колико их је било на врхунцу мисије евакуације, а САД и и њихови савезници извезли су из Авганистана у последње две недеље око 113.500 људи.

Званичник талибана рекао је за Ројтерс да су спремни да преузму контролу над аеродромом, а јуче је било приметно мање људи за евакуацију, док Вашингтон припрема заврштека своје мисије.

"Чекамо коначан одговор Американаца да преузмемо потпуну контролу над аеродромом у Кабулу, јер обе стране имају за циљ хитну примопредају", рекао је званичник под условом да остане анониман.

САД су потврдиле у петак да су убиле два оперативаца Исламске државе, који су преузели одговорност за смртоносни напад у Кабулу, а Бела кућа је саопштила да ће наредних неколико дана вероватно бити најопаснији и да се очекују нови напади.

Њујорк тајмс јавио је да су америчке снаге уништиле су базу Централне обавештајне агенције код кабулског аеродром.

У бази "Орао" обучавани су авганистански стручњаци за противтерористичке нападе, а уништена је експлозивом неколико сати пре самоубилачког напада на аеродром у Кабулу у којем је убијено око 200 особа. 

Талибани, који се суочавају са губитком милијарди долара помоћи земљи, апеловали су на САД и друге западне држе да одрже дипломатске односе након повлачења, а Британија је поручила да би то могло да се догоди искључиво под условом да талибани дозволе безбедан излазак за оне који желе да оду из земље и да поштују људска права.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво