Читај ми!

"Распад система" у Авганистану, талибани на 50 километара од Кабула

Пошто су талибанске снаге све ближе престоници Авганистана, неке амбасаде у Кабулу почеле су да спаљују осетљива документа пре евакуације. Под контролом талибана последње владино упориште на северу земље.

Док су се талибани примакли Кабулу на 50 километара, из америчке и европских амбасада у току је убрзана евакуација дипломата, Пентагон тврди да Кабул није непосредно угрожен, док је 240.000 људи напустило домове а хуманитарна ситуација се и даље погоршава.

Амбасада САД обавестила је своје особље да им на располагању стоје спалионице у којима могу да униште осетљиве материјале, било да су у папирном или електронском облику.

То се чини да би се "смањила количина осетљивог материјала" у згради амбасаде, наводи се у упутству у које је Ројтерс имао увид.

Пентагон је најавио да америчке трупе стижу у Кабул како би помогле у евакуација особља амбасаде и других цивила.

Како се наводи, два батаљона маринаца и један пешадијски батаљон стићи ће у Кабул до недеље увече са око 3.000 војника.

Борбени тим пешадијске бригаде биће стациониран у Кувајту као јединица за брзе реакције ако буде потребно.

Званичници америчког Министарства одбране кажу да су забринути да би талибани, који су 2001. године уклоњени с власти након напада на Њујорк и Вашингтон, могли да крену на Кабул већ за неколико дана.

Пало и последње владино упориште на северу земље

Да процене Пентагона имају потпору у догађајима на терену сведочи и чињеница да су талибани уз мали отпор заузели Пул-е Алам, главни град провинције Логар на 70 километара јужно од Кабула.

У међувремену, талибански борци су заузели Мазар-и-Шариф, град који је био последње владино упориште на северу.

"Чини се да је град пао без борбе док припадници снага безбедности беже према граници са Узбекистаном", рекао је један покрајински званичник.

Афзал Хадид, шеф већа провинције Балкх, навео је да су војници оставили опрему и кренули према граничном прелазу.

Талибани тврде да није далеко ни заузимање Маидан-Шаре, другог града у близини Кабула.

Са друге стране, Уједињене нације позвале су талибане да обуставе офанзиву.

''Порука међународне заједнице онима на ратном путу мора бити јасна – освајање власти војном силом је губитак. То може довести само до продуженог грађанског рата или потпуне изолације Авганистана", истакао је генерални секретар УН-а Антонио Гутерес.

Губитак Кандахара био је тежак ударац за владу. То је средиште талибана - етничких паштунских бораца који су се појавили 1994. године усред хаоса грађанског рата.

Такође, у близини је и град Спин Болдак, један од два главна гранична прелаза са Пакистаном и главног извора пореских прихода.

Инвазија коју предводе САД, која је свргнула талибане са власти, покренута је након терористичких напада 11. септембра 2001. на Њујорк и Вашингтон.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво