Читај ми!

Медитеран у борби са ватреном стихијом – у Грчкој "највећа еколошка катастрофа", хапшења у Алжиру

У Грчкој не престаје борба са пожарима. И даље је најтеже на северу Евије и на Пелопонезу. У сузбијању ватре на Пелопонезу учествују и ватрогасци из Србије. Премијер Kиријакос Мицотакис изјавио је да су разорни пожари широм земље највећа еколошка катастрофа коју је Грчка видела последњих деценија. Са ватреном стихијом се боре и на Сицилији. У Турској – пожари на југу, на северу поплаве. Гори и у земљама окружења.

Док је највећи део пожара на Евији, другом по величини острву у Грчкој, угашен, ватра се разбуктала на Пелопонезу. Избила је у близини древне Олимпије и проширила се. Двадесет села је евакуисано. Грчким ватрогасцима помажу колеге из других земаља.

"Видели смо многа села у пламену, изгореле су куће, али је тешко људима да напусте своја села. У време ових пожара право је чудо да нико није повређен на Евији и на Пелопонезу, то је за нас најважније", рекао је пилот ватрогасац Николас Даубер.

У Грчкој је за мање од две недеље уништено 100.000 хектара шумског и пољопривредног земљишта. Ово су најгори пожари од 2007. године. На Евији је уништен и сточни фонд.

Становници Евије кажу да су изгореле борове шуме и пољопривредно земљиште. 

У Италији у пожарима страдале две особе 

Црни дан за Италију, јер велики пожари и даље букте, а избили су и нови, највише на Сицилији, Сардинији, Kалабрији и Kампањи. Две особе су страдале – на Сицилији и у Kалабрији, где се тражи проглашавање ванредног стања.

На Сицилији је најтеже код града Ђаратане. Изгорела је борова шума, а пожари прете кућама и фармама.

У Сиракузи је измерено чак 48,8 степени Целзијуса, што је највиша температура на тлу Европе од када се бележе метеоролошка мерења.

Пожари и у Алжиру и Тунису 

У Алжиру, где је, према последњим подацима, у пожарима страдало 69 особа, највише војника, власти су ухапсиле четири особе осумњичене за подметање пожара, потврдио је министар унутрашњих послова.

Најављује детаљну истрагу да би се идентификовали сви одговорни јер, наглашава, тридесет пожара у исто време и у истом региону не може бити случајност.

Пожари су избили у планинском делу западног Туниса, где је током рекордног топлотног таласа измерено 49 степени. У току је гашење пожара. За сада нема информација о жртвама.

Док се југ Турске бори са пожарима у покрајини Мугли, на северу те земље пет особа је страдало и више њих повређено у поплавама. Евакуација и трагање за несталима се настављају.

Борба са ватром и у региону 

Пожари и у региону – ватра је букнула између Биограда и Пакоштана у Хрватској, гори борова шума.

У Црној Гори ватрогасци и даље покушавају да угасе пожаре код Цетиња, ватра гори у пет села.

Са пожарима се боре и у Босни и Херцеговини и Северној Македонији.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво