Читај ми!

Напето у Тунису – председник сменио премијера, војска опколила и блокирала парламент

Након што је председник Туниса суспендовао рад парламента и разрешио дужности председника владе Хишама Мешишија, после насилних протеста изазваних наглим порастом броја новозаражених коронавирусом и лошом економском ситуацијом, припадници туниске војске опколили су здање парламента и спречили председавајућег да уђе.

Демонстранти, који су се раније сукобили са полицијом, поздравили су одлуку председника Каиса Саида, узвикујући његово име и машући државним заставама, али критичари га оптужују да је приграбио власт и угрозио крхку демократију у Тунису, преноси АП.

Саид је укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера, како би се вратио социјални мир у земљи.

Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава да преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не омогући нормалан рад институција.

"Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис и док не спасемо земљу", рекао је Саид у телевизијском обраћању.

Економија Туниса је у кризи већ годинама, а у земљи је недавно поново уведено закључавање због озбиљног ширења коронавируса.