Читај ми!

Катастрофалне поплаве у Немачкој су прошле, али штета остала, ко је и како осигуран

Немци су склони да се осигурају против свега и свачега. Ова поплава ће и за осигуравајуће фирме бити најскупља у протеклих 20 година, али и ту треба тачно погледати да ли је штета "покривена".

Немци за разне полисе осигурања издвајају све више новца: за домаћинство, животно осигурање, наравно за аутомобил... Можда звучи бизарно да осигурања склапају пре свега породице с децом - ваљда знају да је нека незгода у том случају сигурна као Амин у цркви.

Укупно гледано - и чак не рачунајући пензионо и осигурање за случај радне неспособности, 2019. је свако немачко домаћинство уплатило око 1.500 евра за разне врсте осигурања - 2009. је тај износ био око 1000 евра годишње.

То повећање је одраз жеље Немаца за што бољом заштитом, али и повећања цена полиса јер осигуравајућа друштва сматрају да би и удеса могло да буде више као и да је вредност осигуране имовине све већа.

Но, поплава ових размера је - и по процени осигуравајућих фирми - највећа природна катастрофа која је Немачку погодила у овом веку. "Сматрамо да је ова серија непогода трећи по величини такав догађај још од 1984", саопштила је за јавни сервис АРД Комора осигуравајућих друштава Баварске.

Осигуравајућа друштва су шкрта на речима

Почињена штета се тек сагледава: "Актуелна процена штете ће бити готова тек током ове недеље", рекао је Јерг Асмисен, руководилац Удружења немачке осигуравајуће привреде (ГДВ). Али, мада још нико не помиње бројке, јасно је да је ова штета далеко већа од снажних киша и града који су Немачку погодили у јуну ове године. А тада је била пријављена штета од 1,7 милијарди евра.

Колика је укупна штета ове катастрофе, то ће се сигурно мерити барем у десетинама милијарди евра, али на "срећу" осигуравајућих друштава, само око 45% зграда у овој земљи су власници осигурали за случај поплаве и снажних киша. То није променила ни катастрофа на истоку Њемачке пре осам година, што су та друштва морала да покрију са 9,3 милијарде евра. Кише и поплаве на југу земље 2017. су их, према информацијама Удружења, "коштале" око три милијарде.

Приватни осигуравајући концерни попут "Алијанца" или реосигураватеља "Минхнер рик" нерадо говоре о износу штете коју ће морати да плате јер су деоничарска друштва и не желе да уплаше своје акционаре. Али, наравно да ни таква природна несрећа не може да угрози гиганта као што је "Алијанц" (обрт 2020: 140 милијарди евра), а Немци су ових дана пожурили да склопе осигурање.

Екстерни аналитичари пак износе бројке и очекују нето наплату од 250 милиона евра - само од Алијанца. Следе Ђенерали (225 милиона евра), Акса (110 милиона евра) и Цирих (106 милиона евра). Према аналитичарима, Таланкс ц́е морати да плати само око 40 милиона евра. А ту су још и Агеас, Хелветиа и Балоисе.

"За то Ви нисте осигурани"

Но, и стручњаци упозоравају: треба пазити против којег случаја се склапа осигурање: "поплава" је и кад пукне цев у подруму, али то мора бити јасно назначено.

Ово је недвосмислено био случај "природне катастрофе" каква јасно треба да буде предвиђена у полиси осигурања, а и ту постоје недоумице. Је ли вода надошла са улице - или је порастао ниво поџемних вода? У овом другом случају осигурања неће морати ништа да плате.

Уз то, стручњаци осигуравања могу и да оспоравају бар део износа, у случају да се утврди и одређена кривица власника - преградња куће или немар. Мало је осигурања која ће да покрију пуну вредност уништених ствари; код аутомобила то, рецимо "покрива" само каско - што је код старијих возила велика реткост.

Утолико је за осигуравајућа друштва ова поплава несрећа која ће их сигурно доста коштати, али права катастрофа је увек - само за погођене грађане. 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво