Читај ми!

Уносан посао за мушкарце у Италији - све чешће њих бирају да уместо жена и странаца негују старе

У Италији расте број мушкараца који брину о старима, болеснима и особа са инвалидитетом. У периоду од 2012. до 2017. године, према подацима "ИНПС-а", број Италијана неговатеља који имају преко 50 година порастао је за 265 одсто.

Број особа старијих од 65 година у Италији је у великом порасту. Разлог томе је продужетак просечног животног века, али и што млади одлазе из земље - "одлив мозгова" јер им је тешко да нађу адекватан посао у Италији.

То доводи до пораста особа које остају саме или због здравствених разлога имају потребу да неко брине о њима, у њиховом дому, јер су старачки домови прескуп луксуз за италијанске пензионере.

Учетворостручен број неговатеља из Италије

Из тог разлога породице се све чешће обраћају неговатељицама, али у последње време и мушкарцима који су одлучили да се баве овим хуманим, али тешким занимањем.

Но, нису само странци ти који се одлучују за бављење овим послом. Наиме, и мушкарци који су рођени у Италији и имају више од 50 година све чешће пружају помоћ породицама око бриге о старим особама.

За само пет година њихов број је порастао са 1.151 на 4.200.

Један од разлога за овај тренд је тај што је све више болесних старијих Италијана са обољењима која изазивају инвалидитет и онемогућују им самостални живот.

Породице се често обраћају мушкарцима и јер су снажни и у стању су да лакше помогну особи која проводи своје време у кревету или колицима.

Многе особе због свог стања, наиме, нису у могућности да се помере што знатно отежава посао.

Сличан је случај и са људима које имају прекомерну тежину.

На италијанском тржишту, међутим, особе које имају преко 45 година се сматрају старима за посао, те уколико су због кризе изгубили посао окрећу се овој врсти помоћи породицама.

Чињеница да ће старијој особи помоћи зрелија особа значи и да ће имати теме за разговор. Не тако ретко, траже се мушкарци и зато што поседују возачку дозволу што најчешће није случај са неговатељицама.

Недавно су жене биле те које су радиле ову врсту посла - њих девет од десет укупно, а више од 60 одсто биле су странкиње, највише из бивших совјетских република, те Јужне Америке.

Зашто су мушкарци у Италији бољи избор 

Италијани, у овом моменту, наводе да бирају мушкарце из те земље за неговатење старијих из више разлога.

Међу разлозима наводе бољу интеракцију - Италијани међусобно имају бољи начин комуникације и лакше успостављају пријатељства.

Други разлог је тај што Италијани боље познају зону и читаво подручје земље, што знатно олакшава уколико особа о којој брину треба да путује са једног на други крај земље.

Културолошке разлике које су минималне, као и то што поседују возачку дозволу што је редак случај са неговатељицама и неговатељима из других земаља, такође су разлози.

Многим мушкарцима је непријатно да о њиховој личној хигијени брине жена и лакше им је ако им у томе помаже мушкарац, као што је старијим госпођама драже да о њима брину жене са којима могу да разговарају о одећи, моди, младости и омиљеним рецептима, још један је разлог.

Ово истраживање је показало да ће у будућности бити све више неговатеља мушкараца, као и Италијана и да ће број људи који се баве овим занимањем порасти са тренутних 870.000 на 1,4 милиона у 2025. години.

Истраживање, које су спровели "Домина Национално Удружење за запослене" у овом сектору и "Фондације Мореса", показује да се плате код неговатеља крећу од 9.000 до 17.000 евра годишње, чему треба додати и храну и смештај који им омогућавају породице људи код којих су запослени.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво