Читај ми!

Како се Немцима догодила најсмртоноснија поплава у историји

Иако су бујичне поплаве нестале са насловних страна или ударних вести међународних медија, у Немачкој се и даље трага за најмање 155 особа несталих у овој природној катастрофи која је, према последњим информацијама, однела 175 живота.

Највише погинулих и сви који се воде као нестали су у немачкој покрајини Рајна-Палатинат, чији министар унутрашњих послова Рогер Левенц истиче да од 128 мртвих у овој покрајини половина још није идентификована.

Министар Левенц, пак, истиче да "није планирано масовно сахрањивање".

Биланс мртвих могао би да пређе три стотине

"Недељу дана након ових дешавања смањују се шансе да су нестали и даље живи", рекао је министар Левенц, додајући да "не може да каже да можемо да разјаснимо шта се догодило са  сто педесет петоро несталих".

Уколико не буде пронађен нико од сто педесет петоро несталих, број погинулих у поплавама могао би да порасте на 325.

На питање да ли су људи могли раније да буду упозорени, покрајински министар Леванц истиче да је бујица врло брзо прекинула довод струје, што је погодило и зграде у којима су сирене.

"Ово је ванредна катастрофа, каква се никад раније није догодила у Рајна-Палатинату", истакао је Левенц, који наводи да су службе за помоћ становништву биле на терену у среду увече и они су били спремни за обилне поплаве, за јаку кишу, али нико није могао да претпостави овако катастрофичан сценарио.

Упозорења стигла на време, али…

Немачки медији, међутим, не престају да постављају за политичаре и надлежне службе непријатна питања, истичући да је овако висок смртоносни биланс поплава могао да буде избегнут да је становништво било евакуисано на време.

Први знаци могуће катастрофе су уочени на сателитским снимцима чак девет дана пре поплава, а након тога су међународни научници упутили немачим властима бројна упозорења да ће подручје у сливу Рајне бити погођено ванредно великим поплавама.

Штавише, њихово упозорења је било веома конкретно да ће овај регион бити на удару "екстремне поплаве, посебно дуж река Ерфт и Ар, као и у градовима као што су Хаген или Алтена".

Слично, веома прецизно, упозорење издала је два дана пре поплава и Немачка метеоролошка служба, чији је суперкомпјутер – са одступањем до два километра – израчунао модел будућих дешавања и то која ће подручја бити погођена опасним бујичним поплавама.

Ова алармантна прогноза је одмах покренула немачки национални систем за упозорења на поплаве, обавештавајући о томе одмах савезну владу, спасилачке службе, полицију и кључне медије.

Тако је други канал немачког јавног сервиса ЗДФ претпрошлог понедељка објавио мапу где се очекују падавине и до 200 литара воде по квадратном метру и, самим тим, бујичне поплаве.

Ипак, ова вест са хитним упозорењем јавности није понављана на сваки сат или чешће, што би требало да буде случај у оваквим околностима. Због тога је то за многе гледаоце то било само једно од многих временских упозорења.

Како је пукао ланац упозорења

Како истичу немачки хидролози, некако је "овај ланац упозорења негде пукао и она нису стигла до људи".

Додуше, поједине општинске власти су узбуниле своје становништво сиренама и потенцијално спасле неке животе, али и та упозорења су најчешће долазила у тренутку када је вода већ толико надирала да је спасавање било отежано или онемогућено.

Министарство унутрашњих послова Северне Рајне – Вестфалије, једне од две погођене немачке покрајине, признало је протеклих дана да поплаве нису биле изненађење и да су биле најављене.

Како сада истичу немачки званичници и стручњаци, неколико је фактора који су утицали да ова несрећа не буде спречена, то јест да драстично буде умањен њен црни биланс.

Једно од њих је прекомерно ослањање на дигиталне алате као средство узбињивања грађана, па се тако рачунало на то да ће људи бити обавештени преко телефонских апликација за упозорења уместо да су укључене сирене у школама и јавним службама.

Потом, власти су предуго оклевале да ли да становништву нареде евакуацију и једноставно нису имале поверења у прогнозе метеоролога.

Одговорност подељена

Опозициони либерали и левичари одмах су упрли прстом у савезног министра унутрашњих послова Хорста Зехофера, тражећи његову оставку, при чему је он одбацио оптужбе истичући да савезна влада није надлежна за спречавање природних катастрофа већ да у немачком децентрализованом систему ту улогу имају покрајине, као и градске и окружне власти.

Шеф Савезне службе за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама Армин Шустер истиче да Немачка има јединствено добар систем узбуњивања, који је радио беспрекорно.

"Уочи поплаве издато је више од 150 упозорења од којих је 16 указивало на смртну опасност", истакао је он.

Ова упозорења метеоролошке струке нису превише озбиљно схватили многи – од политичара, преко надлежних служби и медија, до грађана.

Биланс неверовања у струку броји се стотинама људских живота.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи