Читај ми!

Број жртава поплава у Европи и даље расте, дан жалости у Белгији

У Европи је у катастрофалним поплавама које су погодиле неколико земаља страдало више од двеста особа, највише у Немачкој – 169. Трага се за 170 несталих. Штета се процењује на више милијарди евра. У Белгији је дан националне жалости због изгубљених живота у катастрофалним поплавама.

Немачка влада планира да обнови инфраструктурне објекте у власништву државе, оштећене у поплавама у западним деловима земље што је могуће пре, а нада се и новцу из Фонда солидарности Европске уније, стоји у нацрту документа који преноси агенција Ројтерс.

Влада у Берлину такође планира обезбеђивање 400 милиона евра помоћи у случају ванредних ситуација за обнову зграда, оштећене локалне инфраструктуре и помоћи становништву у кризним ситуацијама.

У току је отклањање штете после рекордних падавина и поплава на југу Немачке. У Баварској помажу и припадници Бундесвера.

"Приоритет је рашчишћавање имовине у приватном власништву, у чему нам помаже становништво. Хитно нам је потребна помоћ. Тек сада видимо шта се догодило протеклих дана", каже Бернард Керн из области Берхтесгаден у Баварској.

У току је и велика акција прикупљања донација широм земље. Помоћ стиже и у центар у Нирбургу, где волонтери помажу да се што пре пошаље у најтеже погођена подручја.

Волонтерка Ана Гајсен истиче да живи у месту које није било тешко погођено, па је желела да помогне онима који су угроженији поплавама.

"Лепо је што је тако много робе донирано, дајемо све од себе да све обавимо брзо", поручује Ана Гајсен.

Дан жалости у Белгији 

У Белгији је национални дан жалости због жртава у поплавама. У четири провинције трага се за више од 160 људи. У Пепинстеру је у току пројекат обнове снабдевања домаћинстава електричном енергијом и оспособљавање железничке мреже, а проблем је и што је мост преко којег су прелазили возови пресечен због велике количине воде.

Градоначелник Пепинстера Филип Годин наглашава да се велика количина камења и ђубрета слила у канализационе цеви, па ако буде нових падавина, оне неће бити упијене и постојаће ризик од нових поплава.

Тешко је и у покрајини Доњој Аустрији после недавних поплава. Приоритет је чишћење кућа, подрума и гаража од огромне количине блата. Критично је у покрајинама Салцбург и Тирол, где су падавине биле најобилније.

Обилне кише падају и на југу Италије, где је бујица улице претворила у реке.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво