Читај ми!

Енглеска се отвара, премијер се затвара

Британски премијер Борис Џонсон иде у изолацију због контакта са министром здравља, који је заражен коронавирусом. Из изолације позива на опрез пошто се у Енглеској од сутра укидају антиковид мере.

Осим Џонсона, због контакта са министром здравља Саџидом Џавидом, у изолацију ће морати и министар финансија Риши Сунак.

Њих двојица ће свакодневне активности обављати из изолације, а биће и свакодневно тестирани на коронавирус.

"Они неће учествовати у пилот-програму који би им омогућио да без рестрикција наставе да раде. Џонсон ће и даље одржавати састанке са министрима, али на даљину. Министар финансија Сунак ће се такође изоловати и они неће бити део пробне схеме која би им омогућила да нормално наставе с радом", саопштено је из Џонсоновог кабинета.

Обраћајући се грађанима из изолације, уочи укидања мера у Енглеској, Џонсон је позвао Британце на опрез.

"Молим вас, молим вас, молим вас, будите опрезни", рекао је Џонсон у видео-снимку објављеном на Твитеру.

Рекао је да коронавирус и даље представља ризик иако се укидају мере, попут обавезног ношења маски у затвореном простору и градском превозу.

Последњих дана број новозаражених у Великој Британији премашује 50.000 дневно, највише од почетка јануара. Углавном је реч о заразама делта сојем коронавируса.

Власти упозоравају да ће пик новог таласа бити средином августа, када би број нових случајева на дневном нивоу могао да достигне и 100.000.