Читај ми!

Бундесвер формирао свемирску команду – улази ли Немачка у трку у свемирском наоружању

Бундесвер је формирао "свемирску команду" која би званично требало да се бави заштитом немачких сателита. Неки у томе виде улазак Немачке у трку у свемирском наоружању која наводно већ траје.

Више од деценије COMSATBw-1 и COMSATBw-2 круже свемиром, на 36.000 километара од Земље, око екватора. Два сателита немачке армије прате ротацију планете и омогућавају Бундесверу да комуницира безбедан од прислушкивања.

Војска има укупно таквих шест сателита у орбити. "Од тих сателита одлучујуће зависе обавештајна способност Бундесвера, навигација и комуникација у нашим оружаним снагама", каже министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер. Направе у космосу су, каже, "критична инфраструктура" која се мора обезбедити.

Сада би тај задатак требало да преузме "свемирска команда" Бундесвера, коју је министарка свечано отворила у уторак у Уедему, на крајњем западу земље. Ту од прошле године постоји "свемирско складиште".

За разлику од америчке "Space Force", немачки војници задужени за космос неће имати засебан род војске већ су подређени авијацији. Из провинције на западу земље они би требало да надгледају потенцијалне претње, али и опасан свемирски отпад, а обезбеђиваће и сателите за цивилну употребу.

Требало би да ова јединица буде у стању да уклони опрему из опасних зона или да је штити електромагнетним таласима, рекла је министарка.

"За Немачку су операције у космосу увек дефанзивне операције", додала је Крамп-Каренбауерова.

Трка у наоружању

За разлику од демохришћанске политичарке, неки у опозицији виде опасности. "Реалније је да овим почиње укључивање Бундесвера у војно коришћење свемира", каже Тобијас Пфлигер, посланик Левице који се бави одбрамбеном политиком.

"Бундесвер жели да се укључи у нове војне димензије конфликата", додаје он.

Према визији овог политичара, оружани сукоби више не прете само на копну, води, испод воде или у ваздуху, него и у свемиру. "Свемирска команда је погрешна и опасна будалаштина."

Макс Мучлер, стручњак за наоружавање у бонском центру BICC који се бави промоцијом мира, не иде тако далеко у својим оценама. Али каже да "модерно ратовање зависи од ових технологија". Ко има сателите, тај је рањив у свемиру јер они могу бити уништени, каже Мучлер за Дојче веле.

Уколико пак из тога произађе закључак да је потребно оружјем бранити свемир, брзо може доћи до трке у наоружању. "Када се направи искорак и каже да свемир мора да се наоружа, онда креће опасна спирала", упозорава Мучлер.

Рупе у прописима

Још 1985. су Сједињене Државе ракетирале своје сателите који им више нису били потребни. Кина је 2007. демонстрирала да може да учини исто. Према тврдњама америчке војне обавештајне службе ДЕА, и Москва и Пекинг развијају оружје којим би могли да уништавају сателите. И то не само ракетама, већ и ласерима или ометањем фреквенција.

Уместо таквог приступа војном коришћењу космоса, требало би уводити контролу наоружања, каже Мучлер.

За сада је међународним уговорима забрањено стационирање оружја за масовно уништење у свемиру. "Али постоје рупе у прописима, вакуум. Сви покушаји да се о томе постигне договор су пропадали. Због тога се овде мора делати", каже овај стручњак.

Ни посланик владајућих демохришћана Хениг Оте не искључује да би друге земље могле да војно користе свемир. А да ли би Немачка могла да се умеша у трку у свемирском наоружању? "Из немачке перспективе не видим такву опасност", каже Оте за Дојче веле.

Додаје да се Бундесвер бави само обавештајним радом и заштитом такве инфраструктуре – рецимо сателита COMSATBw-1 и COMSATBw-2.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво