Читај ми!

Француска казнила Гугл са 500 милиона евра

Власти Француске казниле су компанију "Гугл" са 500 милиона евра због тога што нису поштовали правила у вези са договором са медијским компанијама за накнаду за коришћење њихових вести на својим платформама.

"Гугл" ће, према одлуци Француске, у наредна два месеца морати да предложи на који начин ће надокнадити штету медијским компанијама за коришћење њихових вести. Уколико то не учине, мораће да плаћају додатне казне од 900.000 евра дневно, пренео је Ројтерс.

Француске медијске компаније АПИГ, СЕПМ и АФП оптужиле су "Гугл" да током преговора није успео да нађе решење за накнаду за коришћење вести на интернету, што је регулисано новом директивом ЕУ.

"Гугл" је прекршио наредбе које су тој компанији издале француске власти у којима се тражила да се преговори са медијским компанијама које су их затражиле обаве у року од три месеца.

Компанија АПИГ, која представља већину штампаних медија, попут Фигароа и Монда, остала је један од тужилаца упркос томе што је потписала оквирни договор, пошто су ставили договор на чекање због одлуке француских институција, сазнаје Ројтерс.