Читај ми!

Завера моћних, или колумбијски плаћеници - ко је убио председника Хаитија?

Хаићанске власти за убиство председника Жованела Моиза криве странце, али један од лидера опозиције тврди да су Моиза ликвидирали његови телохранитељи. Нејасна улога колумбијских плаћеника. Осим председника и његове супруге није било жртава ноћног упада у резиденцију.

Власти на Хаитију тврде да је председник Жованел Моиз жртва међународне завере, али опозиција није претерано убеђена да су те тврдње истините.

"Председника је убила његова гарда, а не Колумбијци", рекао је један од лидера опозиције Стивен Беноа радију "Magik9", чиме је под знак питања доведена званична верзија догађаја, који је ионако напету политичку ситуацију у тој земљи довео на границу усијања.

Додатну конфузију унела је тврдња колумбијских обавештајаца да су плаћеници из те државе, који су ангажовани неколико месеци раније како би штитили председника Хаитија, стигли у резиденцију сат времена пошто Моиз убијен.

Колумбијски обавештајци, тврди дневник "Тиемпо", сматрају да су плаћеници и сами жртве завере, јер су као бивши специјалци, били ангажовани да за плату од око 2.700 долара месечно спрече евентуалне нападе на председника.

Додатне нејасноће у цео догађај унео је и тужилац и Порт о Пренсу, Бедфорд Клод, који је оценио да је "индикативно како у нападу није било жртава осим председника и његове жене".

Колумбијски плаћеници су на Хаити дошли пре око два месеца, као телохранитељи неколико високорангираних званичника, међу којима се спомињало и име председника Моиза.

По доласку у Порт о Пренс, смештени су у неколико кућа, где су почели да вежбају, али колумбијски обавештајци нису успели да одгонетну због чега нису напустили Хаити после убиства председника.

Према званичној верзији, председник је убијен у својој резиденцији у један сат после поноћи, док су Колумбијци на место догађаја стогли најмање сат времена касније.

Шеф хаићанске полиције Леон Шарл изјавио је да је полиција ухватила шесторицу мушкараца који се сумњиче да су убили председника, али да се за организаторима убиства још увек трага.

Укупно је ухапшено 15 Колумбијаца, као и двојица држављана САД. Четворица наводних припадника групе која је убила председника Хаиатија су страдали у обрачуну са полицијом.

Међу ухапшенима који се сумњиче за убиство, један је амерички држављанин, Џејмс Солејџис пореклом са Хаитија, изјавио је министар за изборе и интерпарламентарне односе Матијас Пјер, преноси Вашингтон пост. Верује се да је бар још један од ухапшених Американац пореклом са Хаитија.

Колумбијске власти, које учествују у истрази, објавиле су имена 13 бивших специјалаца који се налазе у затвору на Хаитију, укључујући Мануела Антонија Гросо Гуарина, некадашњег припадника јединице обучене за заштиту високих званичника и решавање отмица.

Хапшење Колумбијаца, ипак, представља разлог за бригу, јер су се плаћеници из ове земље, претходних година појављивали на ратиштима широм света - од Јемена, Израела, Ирака па све до Авганистана.

Влада Хаитија затражила је од Сједињених Америчких Држава да пошаљу војне трупе које би помогле у заштити њихове инфраструктуре, лука, аеродрома и енергетских система.

"Последња таква интервенција, под заставом УН, донела је колеру и довела до смрти хиљада људи на Хаитију. То нам није потребно", рекао је један од младих лидера у тој држави, Кинсли Жан.

Епидемија колере је избила 2010. године, а том болешћу било је заражено више од 500.000 људи. Хаићани за избијање епидемије криве непалске припаднике миривне мисије УН. Сматра се да је од ове болести на Хаитију умрло најмање 10.000 људи.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво