Читај ми!

Ванредно стање на Хаитију, војска на улицама Порт о Пренса

Власти на Хаитију су прогласиле ванредно стање и затвориле аеродром у у Порт о Пренсу, неколико сати пошто су за сада неидентификовани нападачи убили председника Жованела Моиза.

Ванредно стање на Хаитију, праћено затварањем аеродрома и неколико амбасада западних држава, уведено је пошто су непознате особе упале у резиденцију и ликвидирале председника Жованела Моиза.

Недуго пошто је затворена америчка амбасада, председник Џо Бајден је рекао да је "шокиран и ожалошћен" због убиства председника Хаитија.

Премијер Хаитија Клод Жозеф за напад је оптужио "странце", који су међусобно комуницирали на енглеском и шпанском језику, наводећи да је наоружана група са околних брда сишла око један сат после поноћи и упала у председникову резиденцију.

У нападу је рањена и председникова супруга. Прва дама Хаитија је "стабилно, али у критичном стању", рекао је амбасадор Хаитија у Вашингтону Бочит Едмонд и додао да се ради на њеном пребацивању на лечење у Мајами, преноси Ројтерс.

Поједини медији на Хаитију, претходно су јавили да је, по пријему у болницу, подлегла повредама задобијеним у нападу.

Напад је уследио после година протеста против Моизове власти и захтева за његову оставку, али и даље није познато ко су починиоци напада, иако локални медији тврде да је на листи сумњивих шеф мафије, бивши полицајац који је успео да уједини неколико ривалских група у јединствену организацију.

Моиз је председник Хаитија од фебруара 2017. године, а последњих неколико година је на мети оштрих протеста опозиције, која га је оптуживала за корупцију, застрашивање и убиства политичких ривала.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво