Читај ми!

Кина слави 100 година Комунистичке партије, председник Си упозорава стране силе

Кина обележава стогодишњицу владајуће Комунистичке партије. Њени званичници наглашавају све већи утицај КП Кине у иностранству и успехе у борби против корупције код куће. Земља је забележила огромна побољшања животног стандарда у последње четири деценије, праћена порастом међународног економског и политичког утицаја. Председник Си Ђипинг поздравио је "нови свет" који је створио кинески народ и упозорио стране силе које покушавају да унизе Кину да ће им се то "обити о главу".

Након прелета и акробације кинеског ратног ваздухопловства, председник Си је током једночасовног говора на Тргу Тјенанмен обећао да ће оснажити кинеску армију и спровести уједињење са Тајваном.

Према његовим речима, у Хонгконгу ће бити обезбеђена друштвена стабилност, уз заштиту кинеске безбедности и суверенитета.

"Сталним напорима целе Партије и читаве нације реализовали смо први циљ за првих 100 година – изградња умерено просперитетног друштва у сваком погледу. То значи да смо решили проблем апсолутног сиромаштва у Кини и сада корачамо сигурним корацима ка циљу друге стогодишњице изградње Кине, а то је велика модерна социјалистичка земља у сваком погледу. Ово је велико и славно достигнуће за кинеску нацију, за кинески народ и за Комунистичку партију Кине", рекао је председник Си Ђинпинг.

Председник и партија уживају популарност због ефикасне борбе против пандемије и активне улоге коју Кина игра на глобалној политичкој и економској позорници.

Ипак, званични Пекинг изложен је спољним критикама због строгог односа према Хонгонгу и кршења права припадника муслиманске етничке мањине Ујгур у провинцији Синђијанг, али и због погоршања демографске ситуације која би могла да угрози дугорочан економски раст.

Председник Си је поручио да кинески народ никада неће дозволити страним силама да се понашају насилнички, понижавају и потчињавају Кину.

"Ко год би се усудио да покуша нешто слично – крваво би разбио своју главу о Велики челични зид који је изградило милијарду и четиристо милиона припадника нашег, кинеског народа", истакао је Си.

Кина је друга економија на свету, а милиони људи су извучени из сиромаштва. Подршку домаће јавности Партија добија одржавањем економског раста и утврђивањем позиције у непријатељској међународној клими.

Комунистичка партија је 2019. године имала 91,9 милиона чланова што је 6,6 одсто кинеске популације. Она влада Кином од 1949. године.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво