Читај ми!

Санчез помиловао девет каталонских лидера, незадовољство и у Мадриду и у Барселони

Шпански премијер Педро Санчез помиловао је свих девет каталонских лидера који су ухапшени због улоге у покушају сецесије Каталоније 2017. године, упркос протестима и критикама већег дела јавности.

Помиловањем су каталонским лидерима укинуте преостале године затворских казни, али остаје на снази забрана вршења јавних функција.

Требало би да буду пуштени из затвора пошто одлука о помиловању буде објављена у службеном гласнику.

Шпански премијер Педро Санчез је помиловање оценио као гест добре воље и први корак ка решавању политичког сукоба.

Истакао је да жели да покрене преговоре централне владе и каталонских власти, како би се смањиле тензије у друштву.

Према анкетама, већина Шпанаца била је против помиловања. Одлуку шпанске владе нису дочекали превише срећно ни у Барселони, центру активности каталонских сепаратиста. Кажу да помиловање није довољно.

Протести у Барселони, незадовољство у Мадриду

Један од помилованих лидера Раул Ромева, који је осуђен на 12 година због улоге министра спољних послова Каталоније, рекао је да ће регион наставити борбу за самоопредељење.

"Помиловањем девет људи, они неће сакрити репресију коју настављају да примењују против више стотина сепаратиста. Нећемо одустати од борбе: амнестија и самоопредељење!", написао је Ромева на Твитеру.

Конзервативне опозиционе странке у Мадриду саопштиле су да ће оспорити помиловање на судовима, док је стотине грађана протестовало у понедељак у Барселони, захтевајући нови референдум о независности тог региона.

Девет сепаратистичких лидера је 2019. године осуђено на између девет и 13 година затвора због побуне и злоупотребе јавних средстава током организовања референдума о одвајању Каталоније од остатка Шпаније. Мадрид је тада забранио референдум, што је довело до једностраног и краткотрајног проглашења независности.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво