Читај ми!

Бура у Шпанији око помиловања каталонских лидера – политички ризик или први корак ка хармонији

Упркос протестима и критикама већег дела јавности, шпанска влада одлучила је да на сутрашњој седници помилује деветорицу каталонских лидера, осуђених на вишегодишње затворске казне због покушаја сецесије Каталоније 2017. године. Премијер Педро Санчес жели да покрене преговоре централне владе у Мадриду и каталонских власти како би се смањиле тензије у друштву.

Да би се постигао споразум, неко мора направити први корак, поручио је шпански премијер у Барселони, на скупу посвећеном будућности најбогатије шпанске покрајине Каталоније.

Одлука о помиловању каталонских лидера је, каже премијер, први корак у том правцу, иако је међу владајућим социјалистима, али и у редовима коалиционог Подемоса, било противљења таквој одлуци, јер се сматра политички ризичном.

"Уверен сам да ослобађањем лидера који представљају хиљаде Каталонаца, шаљемо јасну поруку да шпанска демократија жели хармонију и суживот. Не слажем се с онима који мисле да је за коегзистенцију боље да остану у затвору. Наравно, немамо илузију да ће они који теже независности променити своје идеале, али очекујемо да поштују закон. Нема Шпаније без Каталоније", рекао је премијер Шпаније Педро Санчес. 

Док је шпански премијер у Опери држао говор, стотине присталица независности Каталоније протестовале су испред зграде.

Анкете показују да су око 60 одсто Шпанаца, као и све опозиционе странке, против ослобађања каталонских политичких лидера. Оптужују премијера да даје сепаратистима уступке у замену за опстанак на власти уз подршку каталонских посланика.

И шпански Врховни суд, који их је 2019. године осудио на казне од девет до 13 година, успротивио се помиловању, тврдећи да осуђени нису показали ни најмањи наговештај кајања.

Премијер Санчез позива нацију да верује његовој влади којој је, каже, једини циљ да из лоше прошлости пређе у бољу будућност.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво