Читај ми!

Иран бира председника – фаворит савезник Алија Хамнеија

У Ирану се одржавају председнички избори, а након што је и сам гласао, врховни вођа ајатолах Али Хамнеи позвао је све Иранце да изађу на биралишта, јер је то у најбољем интересу земље.

На 66.800 бирачких места у Ирану, као и у 133 земље широм света, више од 59 милиона Иранаца имаће прилику да изабере новог председника између четири кандидата која су остала у трци након што је среду неколико њих одлучило да се повуче.

Ибрахим Раизи, који се налази на челу правосуђа, слови за првог фаворита као савезник врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, преноси Ројтерс.

Изборна комисија је прошлог месеца одобрила седам кандидата за трку и дисквалификовала неколико истакнутих, а изненађење је да је кандидатура бившег председника Махмуда Ахмадинеџада одбијена, али и бившег председника парламента Алија Лариџанија.

Бивши гувернер иранске провинције Исфахан Мохсен Мехрализад доставио је у среду писано повлачење, а посланик Алиреза Закани, који је дисквалификован 2013. и 2017. године из председничке трке, одустао је, такође, од кандидатуре.

Хасан Рохани, досадашњи председник Ирана, нема право да се кандидује за нови мандат пошто је два пута заредом био на тој функцији.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво