Читај ми!

"Сусрет Бајдена и Путина није био историјски, али је добра основа за даље разговоре"

Разговори Џозефа Бајдена и Владимира Путина одржани у Женеви нису историјски, али су добра основа за поновно успостављање канала комуникације између администрације новог председника САД и руске стране, речено је у емисији "Око" посвећене самиту Бајден–Путин.

Најважнији домет разговора у Женеви је да су се они уопште десили и да је успостављен канал комуникације између нове америчке админситрације и Русије, рекао је доцент на ФПН-у Милан Крстић.

Дописник Вечерњих новости из Москве Бранко Влаховић каже да у Русији доста експерата није видело уопште сврху одржавања овог самита и каже да не може бити речи о било каквим историјским разговорима, јер нема конкретних споразума.

"Можда је и једна и друга странка ишла свесно на то да нема великих очекивања, али и да је добро да до сусрета дође", рекао је дописник РТС-а из Вашингтона Нанад Зафировић.

На састанку два председника било је пуно тема, али је питање шта ће конкретно остати иза тога и да ли ће бити неких конкретних закључака, рекли су саговорници у емисији "Око".

"Тон који је пратио овај састанак је ипак позитивнији него што је било очекивано. Бајден је најављивао чврстину и да ће јасно рећи где су црвене линије, Путин је говорио о томе како су Американци 'за све паре преварили Горбачова' и како нема поверења у Запад. Кренуло се са неповерењем, али је оно кроз разговоре спласнуло", рекао је Милан Крстић.

Ненад Зафировић је рекао да је уочи састанка у Женеви Бајден био на европској турнеји током које је и са европским лидерима разговарао о агенди самита.

"На тај начин Бајден жели да покаже да су САД и даље лидер 'слободног света'", рекао је дописник РТС-а из Вашингтона.

Влаховић сматра да је важно да прође одређени период да се све смири и да се изађе са конкретним идејама и због тога би разговор о новом уговору о наоружању могао да буде полазна тачка за неки будући конкретан договор.

"Ми више немамо биполарни свет, свет се променио. Сада имамо још једног великог играча, а то је Кина", истиче Зафировић.

Главни опонент САД данас представља Пекинг, а не Москва, али зато што Пекинг држи највећи број америчких државних обвезница Вашингтон не може да иде тако оштро према Кини као према Русији, сматрају саговорници емисије "Око".

Западни Балкан, као што је и очекивано, није био у агенди данашњих разговора у Женеви за разлику од разговора Бајдена са европским лидерима.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво