Читај ми!

Европска унија и САД јачају сарадњу, најављују појачану активност на Западном Балкану

На самиту у Бриселу, Европска унија и САД су се договориле да ће интензивирати сарадњу у бројним глобалним питањима, међу којима је, како се наводи у заједничком саопштењу, и удружени ангажман на Западном Балкану, што укључује и дијалог Београда и Приштине.

У заједничком саопштењу објављеном на сајтовима Беле куће и Европске уније, ЕУ и САД наводе да је циљ самита у Бриселу био да се крене ка обнављању трансатлантског партнерства и постављање заједничког плана за период после пандемије.

Заложили су се за јачање сарадње у многим питањима, од борбе против пандемије до климатских промена, од односа према Русији, Kини, Ирану, а једна тачка саопштења односи се на Западни Балкан.

"Намеравамо да додатно појачамо наш заједнички ангажман на Западном Балкану, укључујући дијалог Београда и Приштине о нормализацији њихових односа уз посредовање Европске уније, као и подршку кључним реформама на путу европских интеграција", наводи се у заједничком саопштењу ЕУ и САД после самита.

Додаје да су постигли споразум о успостављању дијалога на високом нивоу ЕУ и САД о Русији, ради боље координације политике.

САД и ЕУ да су спремне да одговоре на "образац негативног понашања Русије и штетне активности који се понављају".

Позивају Русију на сарадњу у обезбеђивању дипломатске заштите и захтевају да "заустави своје континуирано сузбијање цивилног друштва, опозиције и независних медија и ослободи све политичке затворенике".

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи