Читај ми!

Кремљ открио како ће тећи самит Путина и Бајдена

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков објавио је да ће самит председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, планиран за среду, почети у 13 сати по средњоевропском времену у вили Ла Гранж у Женеви.

Путина ће у вили Ла Гранж дочекати председник Швајцарске, а затим ће доћи Бајден, преносе РИА Новости.

Следи традиционално заједничко фотографисање и обраћање председника Швајцарске, после чега ће председници Русије и САД прећи у библиотеку.

Ушаков је рекао да ће се преговори састојати из три дела – прво у уском, а затим у проширеном саставу, након чега ће уследити одвојене конференције за новинаре две стране.

Током разговора у ужем саставу, Путина ће пратити шеф дипломатије Сергеј Лавров, а Бајдена амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Ушаков је рекао да не зна да ли ће двојица председника желети да се повуку у страну и да разговарају очи у очи и додао да то зависи од њих.

Како је најављено из Кремља, састанак Путина и Бајдена трајаће четири до пет сати. 

Осим Ушакова и Лаврова, у руској делегацији ће бити и портпарол Кремља Дмитриј Песков, амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов, начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов и заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјапков.

Позвани су и заменик шефа администрације председника Дмитриј Козак и специјални представник председника за Сирију Александар Лаврентјев.

После самита, Путин ће се састати са швајцарским колегом, након чега ће се вратити у Русију.

Теме разговора су нуклеарна безбедност, климатске промене, кибернетичка сигурност и судбина америчких држављана у руским затворима, као и руских држављана у америчким затворима, рекао је Јуриј Ушаков.