Читај ми!

НАТО потврдио да нема намеру да инсталира нове нуклеарне ракете у Европи

Лидери НАТО на Самиту у Бриселу потврдили су да немају намеру да инсталирају нове нуклеарне ракете у Европи, а циљ им је да ојачају војну организацију као оквир за колективну одбрану у евроатлантској сфери - против свих претњи, из свих праваца. Потврђују отвореност за дијалог са Русијом. У саопштењу се наводи да су забринути због "метода силе" које користи Kина на међународној арени и њеном сарадњом са Русијом.

Лидери НАТО самита су у завршном саопштењу навели да је циљ да ту организацију ојачају као "организациони оквир за колективну одбрану у евроатлантској сфери, а против свих претњи из свих праваца".

Додаје се "да је циљ савезника да НАТО постане водећа међународна организација кад је реч о разумевању и прилагођавању утицају климатских промена на безбедност", преноси Ројтерс.

"Позивамо Русију да се одрекне тога да Чешку и САД означава као 'непријатељске земље', наводи се у саопштењу.

У завршном саопштењу усвојеном након самита истиче се и да ће НАТО одговорити на растући нуклеарни арсенал Русије, и позива се Иран да обустави све активности везане за балистичке ракете.

Лидери су такође у саопштењу навели да ће обезбедити средства за међународни аеродром Хамид Kарзаи у Kабулу. 

Договорено је веће улагање у буџете савеза

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг навео је да је договорено да се повећају улагања у сва три заједничка буџета савеза.

Столтенберг је у фебруару предложио да савезници улажу више новца директно у постојеће, иако мале, заједничке буџете, уместо да се ослањају на тренутни систем, на основу кога свака влада плаћа за своје војне операције, пренео је Ројтерс.

Јенс Столтенберг је рекао да НАТО савезници раде на томе како да обезбеде даљи рад међународног аеродрома у Kабулу, у чему би Турска требало да има кључну улогу, али да нису донете никакве одлуке.

НАТО ће понашање Kине означити као "системски изазов"

НАТО ће формално означити да је понашање Kине "системски изазов" у свом финалном саопштењу након самита, показује нацрт документа у који је Ројтерс имао увид.

"Декларисане амбиције Kине и њено понашање представљају системски изазов за међународни поредак који је уређен прописима као и за друге области релевантне за безбедност Алијансе", навели су лидери НАТО-а, наводи агенција.

НАТО ће прозвати Kину због убрзаног ширења нуклеарног арсенала, нетранспарентности током процеса модернизације својих снага, као и војне сарадње са Русијом, показује нацрт документа.

Ердоган и Мицотакис се договорили о наставку дијалога

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да се договорио са премијером Грчке Kирјакосом Мицотакисом о наставку дијалога две земље поводом спорних питања.

Ердоган, који се сусрео са Мицотакисом на маргинама самита НАТО у Бриселу, сматра да нису потребни посредници током разговора њих двојице, пренео је "Kатимерини".

Анкара и Атина су дуго у размираицама по неким питањима, почев од конфликта око територија у Медитерану, преко ваздушног простора, до миграција.

НАТО савезници су били близу конфронтације прошле године, нарушавахјући односе Европске уније и Анкаре, додаје Ројтерс.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво