Читај ми!

Почео Г7 у Карбис Беју – на столу бројне теме, у фокусу последице пандемије

Опоравак од пандемије је на врху дневног реда Самита Г7, који се од данас до недеље одржава у летовалишту Карбис Беј, на југозападу Енглеске. Како је најавио домаћин Борис Џонсон, очекује се да се лидери седам индустријски најразвијенијих држава обавежу да ће обезбедити да се вакцинација у свету заврши до краја 2022. и да донирају милијарду доза вакцина сиромашним земљама. Америка је обећала 500 милиона Фајзерових вакцина, следиће је Велика Британија са најмање сто милиона.

Овај самит је први који се одржава уживо од избијања пандемије. Британски премијер угостио је лидере Сједињених Држава, Француске, Немачке, Италије, Јапана и Канаде. Ту су и челници Европске уније, и лидери Јужне Кореје, Јужне Африке, Аустралије и Индије као гости.

За америчког председника, италијанског и јапанског премијера, ово је прво учешће на самиту Г7. За немачку канцеларку и можда за француског председника, реч је о последњем оваквом скупу.

"Ово је велика разлика, поново једни другима видимо лица. Морамо да научимо лекције из пандемије. Морамо да учинимо све да се наше економије опораве. Не смемо поновити грешке из 2008. Уједињени смо у визији за чистији и зеленији свет", поручио је британски премијер Борис Џонсон.

Бројни су билатерални сусрети. За први са Бајденом, Џонсон је рекао да је показао да су односи две земље неуништиви. Од америчког председника добио је бицикл од 6.000 долара, направљен у Америци.

У разговору са јапанским колегом Сугом, подржао је јапанске напоре да се Олимпијске игре одрже безбедно.

Уочи самита, Џонсона критикује Макрон јер не примењује договор о Брегзиту на Северну Ирску. Осим пандемије, разговараће се и о климатским променама, а трговина и опорезивање су високо на дневном реду.

"Једна од тема биће како поново покренути светску економију и наравно да сам срећна што је овде амерички председник. Снажно ћемо подржати мултилатерализам, што ће довести до спора са Русијом, а у неким аспектима и са Кином", навела је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Краљица Елизабета примила светске лидере 

Светске лидере примила је британска краљица Елизабета Друга, а окупиће се и око роштиља на плажи. 

Kраљица је стигла на пријем у друштву свог сина принца Чарлса и његове супруге Kамиле, а скупу присуствују и принц Вилијам и његова жена Kејт.

Пријем за светске лидере први је већи јавни догађај којем је краљица присуствовала од смрти супруга принца Филипа у априлу, преноси АП.

Kраљица се на пријему сусрела први пут са америчким председником Џозефом Бајденом који је иначе 13. председник САД којег је упознала током своје скоро седмодеценијске владавине на британском трону.

Обезбеђење је на високом нивоу. Британски ратни бодови патролирају обалом и распоређено је 6.500 хиљада полицајаца.

Ту су и демонстранти који од најмоћнијих на свету траже брзе и праве одговоре.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво