Читај ми!

Сеча кандидата пред изборе у Мексику, 89 мртвих

Најмање 89 политичара, од којих су 35 били кандидати на изборима, убијено је током предизборне кампање у Мексику, наводи се у извештају о политичком насиљу агенције Етелект. Политичари су били мета напада у 782 случаја.

На изборима у Мексику лакше је победити мецима него аргументима, произлази из извештаја о политички мотивисаном насиљу, који је објавила агенција Етелект.

Од почетка кампање, убијено је 89 политичара, од којих су 35 били и кандидати за неку од функција које су предмет јунских избора, на којима се бира 500 посланика у Доњем дому Парламента, 15 гувернера и неколико стотина градоначелника.

Талас политички мотивисаног насиља прати и свеукупан раст криминала, па је мај био "најсмртоноснији" месец ове године у Мексику, јер су убијене укупно 2.462 особе, или 79 дневно.

Узрок новом таласу насиља, наводе мексички експерти, су политичка ривалства и борба за превласт између нарко-картела, којима корумпирани политичари омогућавају несметано деловање.

Према наводима мексичке компаније Етелект, 75 одсто убијених су активисти опозиционих странака.

Пред изборе 6. јуна политичка сцена у Мексику се напросто распала под притиском нарко-картела, чији се припадници сматрају одговорним за 782 напада на политичаре, од којих је 89 било са смртним исходом.

Мексички медији наводе да је насиље повећано за чак 64 одсто у односу на претходне изборе, што је резултирало одустајањем двадесетак кандидата.

Статистички биро објавио је недавно да се у Мексику не пријављује чак 94 одсто кривичних дела, док проценат решених не прелази један одсто.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво