Читај ми!

Нереди у Колумбији – УН позива на истрагу о смртним случајевима у епицентру демонстрација

Због озбиљне есклације насиља у колумбијском граду Калију, у коме је према подацима УН страдало више од десет особа, а готово стотину рањено, висока комесарка Светске организације за људска права Мишел Башеле позвала је на покретање независне истраге о нередима.

Мишел Башеле изразила је "дубоку забринутост" недавним догађајима у колумбијском граду Кали и позвала на окончање свих облика насиља, укључујући вандализам.

Додала је да само дијалог може решити захтеве различитих група укључених у национални штрајк.

Тврди да је њена канцеларија примила извештаје у којима се наводи да је од петка четрнаест људи погинуло, а 98 особа је рањено, од чега 54 ватреним оружјем током насиља које је избило у Калију, епицентру протеста који су широм земље избили крајем априла.

Председник Иван Дуке наредио је у суботу слање војних трупа у Кали и провинцију Вале дел Каука.

За високог комесара ови догађаји су посебно забрињавајући с обзиром на "напредак који је постигнут у решавању дијалога социјалних немира који су избили пре месец дана, након почетка националног штрајка против социјалних и економских мера владе", наводи се у саопштењу објављеног на сајту Уједињених нација.

"Од суштинске је важности да сви они који су наводно умешани у изазивање повреда или смрти, укључујући државне званичнике, подлежу брзим, ефикасним, независним, непристрасним и транспарентним истрагама", истакла је Башелеова.

Како је све почело

Демонстрације у Колумбији које укључују и штрајк на нивоу читаве земље, првобитно су организоване крајем априла против сад већ повученог пореског плана, а прошириле су се на захтеве попут основног дохотка, реформе здравственог система, окончање полицијског насиља и већих могућности за младе.

Протести су обележени насиљем како полиције, тако и демонстраната. Канцеларија државног тужиоца раније је потврдила 15 смртних случајева повезаних са протестима, док једна група за људска права тврди да је тај број већи од 40.

Колумбијска влада и вође протеста постигли су "прелиминарни договор" за окончање демонстрација прошлог понедељка, али организатори су у четвртак рекли да власт у Боготи није потписала споразум и оптужили је за одуговлачење.

С друге стране, Влада је саопштила да није потписала споразум јер тврди да неке вође протеста нису осудиле блокаде путева. Преговори би данас требало да се наставе.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара