Читај ми!

Избори у Мексику, сезона лова на политичаре

Најмање 34 кандидата на мексичким изборима убијена су од септембра, јавља лист Норте. Стотине напада на политичаре и отмице широм земље. Председник Андрес Мануел Лопез Обрадор оптужио медије да преувеличавају проблем.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор оптужио је медије да преувеличавају проблем насиља пред изборе на којима се, у јуну, бира 500 посланика у Доњем дому Парламента, 15 гувернера и неколико стотина градоначелника.

"То је жућкасто", рекао је Обрадор новинарима, оптужујући их да заузимају стране у предизборној трци. "То је све нормално и прати изборе".

Изјава мексичког председника уследила је након објављивања списка са 34 кандидата који су у Мексику убијени од септембра. Осим директних претендената за нека од отворених места, страдало је још педесетак политичара и активиста разних странака и покрета.

Према наводима мексичке компаније Етелект, 75 одсто убијених су активисти опозиционих странака.

Пред изборе 6. јуна, политичка сцена у Мексику се напросто распала под притиском нарко- картела, чији се припадници сматрају одговорним за 476 напада на политичаре, од којих је 79 било са смртним исходом.

Мексички медији наводе да је насиље повећано за чак 64 одсто у односу на претходне изборе, што је резултирало одустајањем двадесетак кандидата.

Чак 25 кандидата је било отето, од чега је један убијен, док судбина претендента на место градоначелника градића Мезакуитик у држави Халиско још није расветљена.

Мексички медији такође наводе да се у тој држави у последње време бележи безмало сто убистава дневно и да је претходне године убијено 34.600 људи.

Током 2020. године забележено је 604 милиона крађа. 

Статистички биро објавио је недавно да се у Мексику не пријављује чак 94 одсто кривичних дела, док проценат решених не прелази један одсто.  

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара