Читај ми!

Немачка признала геноцид у Намибији током колонијалне владавине

Немачка се извинила због масакра припадника племена Хереро и Нама пре више од једног века у Намибији и први пут га је званично оценила као геноцид, након што је потврдила да ће финансирати пројекте вредне више од милијарду евра у тој земљи.

У изјави поводом споразума са Намибијом након више од пет година преговора, министар спољних послова Хајко Мас поручио је да о догађајима из немачког колонијалног периода треба говорити без ублажавања.

"Сада ћемо званично назвати ове догађаје геноцидом, јер су то и били из данашње перспективе. Због историјске и моралне одговорности Немачке, тражићемо опроштај од Намибије и потомака жртава", рекао је Мас.

Немачка се сложила да са 1,1 милијарду евра финансира пројекте реконструкције и развоја који би били од директне користи заједницама погођеним геноцидом, потврдио је немачки министар.

Намибијски медији известили су да ће се тим новцем финансирати инфраструктура, здравство и програми обуке током наредних 30 година.

Иако је Немачка раније признала "моралну одговорност" за убиства, није се до сада званично извинила за масакре да би избегла одштетне захтеве.

Формални преговори са Намибијом о том питању почели су 2015, а 2018. Немачка је вратила лобање и друге остатке масакрираних, који су у колонијално доба коришћени у експериментима за утврђивање европске расне супериорности.

Немачки војници убили су у Намибији око 65.000 Херера и 10.000 припадника племена Наме од 1904. до 1908, након избијања побуне против страних колониста, у ономе што историчари и Уједињене нације већ дуго називају првим геноцидом 20. века.   

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара