Читај ми!

Хамас наставља са нападима, из Либана испаљене ракете на Израел – артиљерија одговорила

За 12 часова Хамас је испалио око 200 ракета на Израел. Расте број жртава у Појасу Газе. Израел наставља са нападима на положаје милитаната. Из Либана је израелска територија гађана са четири ракете, на шта је узвратила артиљерија војске Израела. Оборен дрон који се приближавао израелско-јорданској граници.

Израелски авиони су погодили две зграде у граду Гази, одакле су припадници Хамаса лансирали ракете према Израелу.

 

Авиони и дронови су циљали и пет кућа које припадају командантима те организације, оне су служиле као војни штабови. Како тврде палестински извори, није било жртава међу Палестинцима, прве ноћи од почетка сукоба.

За то време, из Појаса Газе на Израел испаљено је 90 ракета. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху наредио је војсци да настави да гађа циљеве терориста у Појасу Газе.

"Израелске одбрамбене снаге добро раде свој посао, управо су уклонили још једног високог команданта организације Исламски џихад, погодили смо Хамасову морнаричку јединицу, настављамо да гађамо подземне објекте Хамаса. Наставићемо да делујемо пошто је то неопходно да бисмо поново успоставили мир и безбедност за све грађане Израел", рекао је Нетанјаху.

Израелска влада је продужила ванредно стање у мешовитом, израелско-арапском граду Лоду за још 48 сати.

Израелски извори наводе да су у Сдероту погођени обданиште и фабрика, али нема извештаја да је било жртава.

Више хиљада палестинских породица у Појасу Газе морало је да напусти своје куће и потражи уточиште у школама.

"Био сам у кући са женом и децом а онда је дошло до напада из израелских тенкова. Целе ноћи смо тешили децу јер је све време трајало бомбардовање. Изашли смо из куће, бомбе су падале око нас, било је погинулих и рањених. Чудом смо преживели ту ужасну ноћ", рекао је расељени Палестинац.

Савет безбедности Уједињених нација одржаће нову, четврту седницу посвећену израелско-палестинском сукобу, саопштава мисија Норвешке при светској организацији. Портпарол генералног секретара Уједињених нација каже да се у светској организацији неуморно ради на прекиду непријатељстава и да се у том смеру сарађује са свим странама.

Стефан Дижарик, портпарол генералног секретара Уједињених нација, каже да генерални секретар наставља да тражи хитан прекид борби и наглашава да су непријатељства већ узроковала велики број убијених, неизмерну патњу и штету на виталним инфраструктурним објектима.

"Антонио Гутерес је изузетно узнемирен због рушења медијског здања. Јасно је да новинари морају да имају могућност да раде без страха или претње да ће њихове канцеларије бити уништене'', каже Стефан Дижарик.

Амерички председник Бајден разговарао је телефоном са израелским премијером Нетанијахуом и рекао да подржава прекид ватре, на чему Америка ради са Египтом и другим партнерским земљама.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи