Читај ми!

Браћа погрешно осуђена за убиство још 1983. добијају 75 милиона долара одштете

Порота Северне Каролине одлучила је да се браћи која су погрешно осуђена за убиство 1983. године додели одштета од 75 милиона долара.

Хенри Меколум и Леон Броун провели су деценије у затвору пре него што су их докази добијени ДНК анализом ослободили од оптужба за силовање и убиство 11-годишње девојчице.

Порота у Северној Каролини одлучила је да двојици полубраће додели одштету од 75 милиона долара, након што су деценије провели иза решетака.

Порота сатављена од осам чланова одлучила је да Хенри Меколум и Леон Броун, обојица Афроамериканци, треба да добију по 31 милион долара одштете, по милион долара за сваку годину проведену у затвору.

Порота им је такође доделила 13 милиона долара казнене одштете, преноси Гардијан.

"Порота која је чула све доказе - укључујући погрешно потиснуте доказе - утврдила је да су Хенри и Леон били невини, утврдила да им је нанета неправда и учинила оно што закон може а то је да се после пуно година исправи неправда", рекао је њихов адвокат Елиот Абрамс.

Полубраћа Хенри и Леон су пуштени из затвора 2014. након што су их ДНК докази који су указивали на осуђеног убицу ослободили.

Њихов адвокат је рекао да су они у време када су саслушавани били уплашени тинејџери, благо ометени у развоју и да их је полиција присиљавала на признање.

Меколум је имао 19, а Броун 15 година. Обојица су првобитно осуђени на смрт.