Читај ми!

Глад мори рајско острво Мадагаскар, људи страхују да их чека смрт и једу термите

Најгора суша која је погодила Мадагаскар у последњих 40 година изазваће глад више од милион становника.

На југу острва приноси након жетве ће у наредним месецима бити и дупло мањи од уобичајених због мале количине падавина, што ће само да продужи кризу глади, прогнозирају Уједињене нације.

Џули Реверс, координаторка за хитне случајеве у Лекарима без граница, рекла је да без кише грађани неће моћи да се врате на поља и тиме нахране своје породице.

"Неки од њих не оклевају да кажу да их смрт чека ако се ситуација не промени и не падне киша", додала је Реверс. 

Према наводима Мреже система раног упозоравања на глад, већина сиромашних породица мора да се ослони на дивљу храну и лишће које је тешко јести, што може бити опасно за децу и труднице.

Агенције за помоћ пријављују и да људи једу термите и мешају глину са тамариндом (тропском биљком). 

"Већина људи која живи у јужним деловима Мадагаскара ослања се на жетву како би имали храну и приходе. Због суше и мањка падавина, људи не могу да узгајајау оно што иначе користе за јело или продају", наводи Џули Реверс.

Жан-Луј Товосоа (52), који има петнаесторо деце и живи на крајњем југу острва, каже да је његов живот постао јако тежак.

"Ове године немамо ша да једемо. Ослањамо се на божју милост за опстанак. И од владе смо тражили помоћ. У супротном, помрећемо", истиче Товосоа.

Kише није било већ три године, а снажни ветрови са собом су однели и оно што је бар мало ваљало из већ суве земље.

Програм УН за храну наводи да је акутна неухрањеност код деце млађе од пет година готово дуплирана у протеклих неколико месеци на југу земље.

"Више од 1,1 милион људи је у великој акутној несигурности са храном због недовољно кише, пораста цена хране и пешчаних олуја. Очекује се да ће танка сезона почети раније него што је уобичајено јер ће домаћинства потрошити своје мале залихе хране", објавила је агенција која прати сигурност у вези са храном широм света.

Људи са југа земље шаљу чланове породице у градове да траже посао, али са мало успеха, јер је пандемија ковида-19 угасила мала предузећа и готово упропастила туризам који је пружао круцијалне приходе.
петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво