Читај ми!

Први састанак шефова дипломатија Г7 "лицем у лице" после две године

Представници најбогатијих земаља света састаће се ове недеље први пут после две године "лицем у лице". Састанак Г7 у Лондону започиње данас, а присуствоваће му шефови дипломатија из Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, САД и Велике Британије.

Представници Европске уније такође ће присуствовати, као и индијски министар спољних послова. Позване су и Аустралија, Индија, Јапан, Јужна Кореја и Јужна Африка.

Учесници ће бити редовно тестирање на ковид-19, састанци ће бити ограниченог капацитета а примењиваће се и друге мере како би се спречило ширење вируса међу онима који присуствују састанцима.

Британски министар спољних послова Доминик Раб разговараће са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о повлачењу трупа из Авганистана, трговинском споразуму након Брегзита, иранском нуклеарном програму и Кини.

Велика Британија, која председава ротирајућим председништвом Г7, види ову недељу као шансу за поновно потврђивање западног утицаја и решавање питања као што су опоравак од коронавируса, климатске промене и односи са Kином и Русијом.

Министри земаља Г7 уложиће 10,9 милијарди фунти у развојне финансије током наредне две године како би помогли женама у земљама у развоју да приступе радним местима и опораве се од утицаја коронавируса.

Бруто домаћи производ земаља Г7 износи око 40 билиона долара - нешто мање од половине глобалне економије.