Читај ми!

Први мај у облаку сузавца, хапшења у Истанбулу, Паризу и Берлину

У више градова протести на Међународни дан рада. У турској сукоб демонстраната и полиције. Турска полиција привела је 212 демонстраната, преноси Ројтерс. И у Берлину хапшења демонстраната. Хиљаде на протестима у Паризу, интервенисала и полиција.

Након избијања нереда на првомајским маршевима у време полицијског часа турска полиција привела је 212 демонстраната, саопштено је из кабинета гувернера Истанбула, преноси Ројтерс.

Полиција за нереде и полицајци у цивилу сукобили су се са синдикалним лидерима и другим демонстрантима и бацили неке на земљу пре него што су их привели на десетине у близини истанбулског трга Таксим.

Канцеларија Гувернерова је саопштила да је неким синдикатима дозвољено да обележе празник, док су други, који су се "илегално окупили" кршећи мере закључавања и игноришући позиве да се разиђу, били ухапшени.

Државна агенција Анадолија саопштила је да је 20 демонстраната такође приведено у Измиру, на западу земље.

Турска је ове недеље усвојила делимично закључавање од 17 дана, укључујући наредбе о боравку код куће и затварање школа и неких предузећа, како би обуздала талас зараза корона вирусом.

Хиљаде људи придружиле су се традиционалним Првомајским протестима широм Француске, окупљајући се упркос ограничењима због коронавируса. Демонстранти траже социјалну и економску правду и противе се владиним плановима за промену накнада за незапослене. Око 300 скупова било је организовано у Паризу и другим градовима.

У француској престоници синдикалистима су се придружили чланови покрета "Жути прслук" који је покренуо талас антивладиних протеста пре три године и радници из сектора који су тешко погођени пандемијским ограничењима попут културе.

Већина демонстрација била је мирна, иако је полиција у Лиону растурила групу од око 200 људи који су бацали пиротехничка средства.

Ухапшено је 17 особа у Паризу, а на улицама је распоређено 5.000 полицајаца, речено је Ројтерсу.

Неколико демонстраната с капуљачама сукобило се с полицијом. Полиција је саопштила да је спречила анархисте "Црног блока" да формирају групу.

Лидер крајње левице Жан-Лик Меленшон и лидерка крајње деснице Марин ле Пен, који обоје планирају да изазову председника Емануела Макрона на председничким изборима следеће године, присуствовали су првомајским протестима.

Окупљања демонстраната било је и у Немачкој. Немачка полиција интервенисала је у Берлину током демонстрација против владиних мера на Међународни дан радника.

И у Торину се на стотине демонстраната сукобио са полицијом док су се виориле црвене заставе са српом и чекићем.

Потпредседница шпанске владе Кармен Калво марширала је у Мадриду са члановима Шпанске социјалистицке радницке партије.

У филипинској престоници Манили, где је једномесечно закључавање коронавируса продужено за две недеље због налета зараза, полиција је такође интервенисала, спречивши стотине радника да демонстрирају на јавном тргу, рекао је лидер протеста, преноси АП.

Али демонстранти су се накратко окупили на прометном булевару у Манили, тражећи новчану помоћ за пандемију, субвенције за зараде и вакцине против ковид-19. 

 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво