Читај ми!

Бивши генерали тврде да Француску преузимају џихадисти, полиција прави алгоритам за хватање терориста

Француски председник Емануел Макрон није се огласио поводом писма бивших припадника војске високог ранга, упозоривши га да заустави пропаст државе која је наводно пала у руке исламиста, и тоне у хаос и грађански рат. Министарство одбране тражи да потписници писма буду кажњени, јер је војсци забрањено да јавно изражава мишљење о религији и политици. Истовремено, Париз ради на јачању антитерористичких закона.

Око хиљаду бивших припадника војске позива француског председника да државу спасе из руку исламиста и џихадиста који, како тврде, преотимају делове државне територије. Ако се екстремистичком злу не стане на пут, упозоравају да ће њихови активни другови ступити у акцију заштите националних интереса.

Влада у Паризу осуђује писмо објављено у десничарском магазину "Валер актуел", на 60-годишњицу неуспелог војног удара против председника Шарла де Гола.

У борби против исламског тероризма предузете су све неопходне мере: управо је скициран нови закон који омогућава сталну контролу сајтова који промовишу тероризам.

"Данас када неко тражи снимке одрубљивања главе на Интернету, ми о томе не знамо ништа. Нови закон ће омогућити да таква дешавања на мрежи пратимо уз помоћ специјалног алгоритма. Тајна служба ће реаговати чим добије дозволу МУП-а, премијера и Националне комисије за обавештајни рад'', каже Жералд Дарманан, министар унутрашњих послова Француске.

Са новим законом знаће се тачно ко је и шта претраживао. Од 2017. спречено је 35 напада у Француској, а само два су осујећена захваљујући онлајн надзору. Нове мере укључују и кућне посете сумњивим појединцима, ограничавање њиховог кретања и психијатриско надгледање након изласка из затвора.

''Морамо да схватимо да су терористи променили начин комуникације која се одвија преко шифрованих платформи и друштвених мрежа. Ми на то остајемо слепи јер пратимо само нормалне телефонске линије које више нико не користи'', напомиње Дарманан.

Тунишанин који је прошлог петка у Паризу убио полицајца, претходно је гледао снимке религијског садржаја који глорификују џихад.

Иако постоји веза између појединих терористичких напада и имиграције, МУП наводи да су у последњих пет година, три четвртине свих напада у Француској починили управо француски држављани. Била би лаж тврдити попут десничара, да су само мигранти криви, закључује француска полиција.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво