Читај ми!

Урсула фон дер Лајен о Софа-гејт скандалу: Осетила сам се повређено и усамљено у Анкари

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да се осетила повређено и усамљено током састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом раније овог месеца и додала да је третирана лоше само зато што је жена.

"Прва сам жена председник Европске комисије. Пошто сам председница, очекивала сам да у складу с тиме будем третирана када сам била у Турској, али није било тако", рекла је Фон дер Лајен посланицима ЕУ, преноси АП.

Фон дер Лајен је додала да не може да нађе оправдање због начина на који је третирана током посете Анкари.

"Једино што могу да закључим је да се тако десило јер сам женско. Да ли би се ово десило да сам носила одело и кравату", запитала је она.

Она није јавно окривила Ердогана или Мишела за непријатност, али је рекла да није видела да недостају столице на претходним сличним сусретима.

"Осетила сам се повређено, само, као жена и Европљанка. Не ради се о месту за седење или протоколу. Ово говори о томе ко смо у сржи. Ово задире у вредности за које се Унија залаже и показује колико треба да идемо још да пре него што жене почну да се третирају једнако, сваки пут и свуда", оценила је председница ЕK.

Фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел су се недавно сусрели са Ердоганом у Анкари поводом тензија између Европске уније и Анкаре, а у кабинету су биле две столице, за Ердогана и Мишела, док је Фон дер Лајен стајала поред мушкараца и изражавала чуђење уз "хм" звук, који је означавао разочарање, додаје АП.

Онда је села на софу и била удаљена од саговорника.

Председник Европског савета Шарл Мишел је рекао да пати од несанице због, како је рекао, своје срамоте у вези са инцидентом око распореда седења на састанку у Анкари. 

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво