Читај ми!

Пронађена олупина индонежанске подморнице, погинули сви чланови посаде

Командант индонежанских ваздухопловних снага, маршал Хади Тјахјанто, потврдио је да су сва 53 члана посаде нестале подморнице мртви и да су пронађени делови пловила, преноси Чанел њуз Азија.

Хади Тјахјанто је рекао да су тимови за претрагу добили "визуелне слике" које су потврђене као делови подморнице "КРИ Нанггала 402", попут задњег вертикалног кормила, сидра и спољне стране пловила.

"На основу аутентичних доказа наводимо да је 'КРИ Нанггала 402' потонула и да су сви чланови посаде умрли. Стога, са дубоком тугом, као командант, изјављујем да су 53 члана КРИ Нанггала 402 умрли", рекао је Тјахјанто на конференцији за штампу на Балију.

Додао је да је пловило разбијено на три дела.

Најмање 25 индонежанских бродова је укључено у потрагу за "КРИ Нанггала 402". Распоређени су и бродови из других земаља, укључујући сингапурски МВ Свифт Рескју. Брод за подршку и спасавање подморница стигао је рано ујутру и придружио се потрази.

Индонежанска морнарица је у суботу променила статус своје подморнице из "подморница која је нестала" у "подморница која је потонула", пошто су пронађени остаци и предмети за које се верује да су са пловила.

Индонежанска војска је у среду саопштила је да је затражила помоћ од Сингапура и Аустралије у потрази за подморницом са 53 члана посаде, након што је изгубила контакт са пловилом око три сата ујутру код обала Балија.

Подморница "КРИ Нангала-402" престала је да одговара на позиве, а ове недеље требало је да вежба испаљивање торпеда.

Једна је од пет подморница у власништву Индонезије, изграђена у западној Немачкој 1979. године.