Читај ми!

Бајден признао масакр над Јерменима као геноцид, Турска осуђује

Амерички председник Џозеф Бајден формално је признао да је масакр над Јерменима 1915. године када је убијено њих милион и по у Отоманском царству био геноцид. Турска је одбацила и осудила изјаву америчког председника.

Бајден је употребио израз који су његови претходници у Белој кући деценијама избегавали како не би дошло до погоршања односа са Турском, савезницом НАТО-а и важном силом на Блиском истоку, јавља АП.

"Амерички народ одаје пошту свим овим Јерменима који су нестали у геноциду који је на данашњи дан почео пре 106 година. Ми утврђујемо историју. Не чинимо то да бисмо свалили кривицу већ да осигурамо да се оно што се догодило никад не понови", навео је Бајден у саопштењу.

Бајден је претходно пренео Ердогану да намерава да призна масакр над Јерменима у Османском царству као геноцид.

Премијер Јерменије Никол Пашињан поручио је данас америчком председнику у писму да његово признање геноцида над Јерменима представља питање безбедности за Јерменију, нарочито после сукоба у Нагорно-Карабаху прошле године.

"Јермени широм света поздравили су ово признање геноцида и дочекали га са одушевљењем", рекао је Пашињан, преноси Ројтерс.

Истовремено, Турска је одбацила и осудила изјаву америчког председника Џоа Бајдена.

"Изрази не мењају историју, нити је могу поново писати. Неће нас нико учити нашој историји. Политички опортунизам је највећа издаја против мира и правде. У потпуности одбацујемо ову популистичку изјаву", написао је шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу на Твитеру, преноси Анадолија.

Турска прихвата чињеницу да је велики број Јермена погинуо у сукобима са отоманским снагама током Првог светског рата, али оспорава број страдалих и негира да су убиства била систематски планирана и да представљају геноцид.

"Саопштење САД, којим се искривљују историјске чињенице, никада неће бити прихваћено и отвориће дубоке ране које подривају наше међусобно поверење и пријатељство", саопштило је турско Министарство спољних послова и додало да Бајденова одлука није правно заснована.

Турско министарство спољних послова позвало је вечерас  америчког амбасадора у тој земљи због изјаве и пренело му "снажну реакцију" Анкаре.

У саопштењу се каже да је заменик министра спољних послова Турске Седат Онал рекао амбасадору Дејвиду Сатерфилду да та изјава нема правну основу и да је Анкара "одбацује, сматра је неприхватљивом и најоштрије осуђује", преноси Ројтерс.

Бајденова изјава је, додаје се, изазвала "рану у односима која ће се тешко поправити".

И председник Азербејџана Илхам Алијев осудио је изјаву америчког председника, оценивши да је реч о историјској грешци.

Алијев је у телефонском разговору са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом рекао да је Бајденова изјава неприхватљива и да озбиљно штети тренду сарадње у региону, каже се у саопштењу из кабинета председника Азербејџана.

Ердоган је, додаје се, захвалио Алијеву на подршци, преноси ТАСС.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се