Читај ми!

Постигнут консензус о Мјанмару на састанку АСЕАН

Лидери земаља југоисточне Азије постигли су на специјалном састанку консензус о пет тачака за решавање кризе у Мјанмару, укључујући почетак дијалога и окончање насиља, јавља "Ројтерс", позивајући се на два дипломатска извора.

Консензус лидера Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН) такође предвиђа дозвољавање слања хуманитарне помоћи тој земљи, ослобађање политичких затвореника и именовање посебног изасланика АСЕАН-а за мјанмарску кризу, наводи Ројтерс.

Индонежански председник Џоко Видодо је током скупа лидера југоисточне Азије у Џакарти позвао на одређивање специјалног изасланика АСЕАН-а у Мјанмару, који би преговарао са свим странкама у земљи.

Он се обратио након кризног састанка 10-чланог блока о Мјанмару, чији је циљ био да убеде вођу војне хунте у тој земљи, генерала Мин Аунг Хлаинга, који је у фебруару предводио војни пуч који је изазвало превирања у земљи, да отвори пут ка окончању насиља.

Ово је прво познато путовање Мин Аунг Хлаинга у иностранство откако је хунта преузела власт у земљи.

Разговори у индонежанској престоници представљају први регионални састанак за решавање кризе у Мјанмару, уз присуствово лидера и министара спољних послова чланица АСЕАН-а.

Упркос ризику од избегличке кризе или чак грађанског рата у Мјанмару, чланице АСЕАН-а подељене су око тога да ли треба предузимате оштрије мере против хунте.

Би-Би-Си оцењује да је та подела изражена по географским линијама, а земље "копна", оне најближе Кини, више се противе интервенцији у Мјанмару, док су "поморске" земље, најудаљеније од Кине, више за интервенцију, а домаћин Индонезија је та који се највише залаже за колективни одговор на кризу.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је земље АСЕАН-а да реше кризу и спрече могуће озбиљне хуманитарне последице и ван граница Мјанмара.

Специјална изасланица УН за Мјанмар Кристин Шранер Бургенер боравиће у Џакарти због састанака на маргинама самита организације АСЕАН-а.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи