Читај ми!

Ракетни напад из појаса Газе, Израел узвратио

Дошло је да највеће ескалације прекограничног насиља у појасу Газе у последњих неколико месеци, Палестинци су испалили више ракета, а Израел је узвратио нападом на циљеве којима управља Хамас из Газе.

Ројтерс преноси да је израелска војска потврдила да су из појаса Газе испаљене три ракете према Израелу у петак увече, убрзо након што су Хамас и друге тамошње снаге заједнички позвали на палестински отпор у Јерусалиму.

Две ракете експлодирале су у близини границе Израел-Газа, а трећу је пресрела израелска ПВО, а није било извештаја о жртвама, саопштила је војска.

На Западној обали, палестинска омладина сукобила се са израелским трупама код војних контролних пунктова који су постављени у близини више градова у том подручју.

Ројтерс наводи да су немири почели у Источном Јерусалиму нешто иза поноћи када су се палестински демонстранти сукобили са израелском полицијом , што је касније проузроковало ракетни напад у појасу Газе и протесте у палестинским градовима широм окупиране Западне обале.

Напетости су веће од уобичајних у Јерусалиму још од четвртка када се палестинска омладина, незадовољна због забрана окупљања током муслиманског светог месеца, сукобила са Израелцима који су љути због недавних палестинских уличних напада на религиозне Јевреје.

Полиција је у четвртак углавном успела да раздвоји демонстранте, али хапшења и повреде подигле су напетост која се прелила и на петак увече и рано у суботу, када се палестинска омладина поново окупила у Јерусалиму насупрот стотинама полицајаца који су били у опеми за растурање демонстрација.

Палестинци су бацали камење према полицији и згради израелског суда, а снаге безбедности су интервенисале из водених топова.

Палестински Црвени полумесец саопштио је да је осам Палестинаца повређено у тим сукобима са полицијом, а двоје је пребачено у болницу на лечење.

Сукоби и насилни инциденти догађали су се сваке ноћи у Јерусалиму, светом граду за муслимане, хришћане и Јевреје ,од почетка Рамазана 13. априла.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара