Читај ми!

Расту тензије око Украјине – Запад гомила бродове у Црном мору, а Русија трупе на граници

Украјина и НАТО наставили су војне припреме, саопштило је руско министарство спољних послова и позвало их да се уздрже од акција које могу довести до ескалације. Украјински председник Володимир Зеленски позвао је у видео-поруци председника Русије Владимира Путина да се састану било где у Донбасу како би окончали сукобе у том региону и ублажили међусобне тензије.

Предлог украјинског председника Володимира Зеленског да одржи састанак са председником Русије Владимиром Путином у Донбасу је бесмислен и није ништа друго до изјава доброг глумца, рекао је први заменик председника Одбора за спољне послове Савета Федерације Владимир Џабаров.

Према његовим речима, Донбас се тешко може назвати украјинском територијом, јер самопроглашене Луганска и Доњецка Народна Република већ дуго саопштавају да не признају власт Кијева.

Путин је у годишњем обраћању нацији размотрио актуелне проблеме своје земље, али и глобалне проблеме који су обележили прошлу годину.

Шеф руске државе је нагласио да ће прошла година остати упамћена по пандемији коронавируса који је однео милионе живота широм света, угрозио здравствене системе и привреду и нагласио важност имунизације.

"Вакцинација је значајна у спречавању ширења смртоносног вируса. Руски народ би требало да се одазове масовној имунизацији у све већем броју јер наши здравствени радници очекују постизање колективног имунитета до јесени", рекао је Путин.

Москва је упозорила да би захтев украјинског председника да се придружи НАТО-у подстакло сукобе у Донбасу.

САД и њихови западни савезници, међутим, и даље позивају Русију да престане са својим провокацијама да би дестабилизовала ситуацију у региону. Такође се противе руским плановима да крајем априла ограниче приступ Црном мору и Керчком мореузу, док Кремљ као разлог наводи војне вежбе које су у току.

"Руске трупе се гомилају на граници са Украјином, и сада их има много више него 2014, тако да не можемо да искључимо ниједан сценарио. Не знамо да ли ће Москва наступити са новим агресијама против Украјине, али је очигледно да се на то припремају већ неколико недеља", изјавио је украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба.

Како пише Сандеј тајмс, позивајући се на британске поморске изворе, Британија планира да пошаље два пловила у Црно море следећег месеца.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи