Читај ми!

Старица од 90 година на удару превараната у Хонг Конгу, превара вредна 32 милиона долара

Једној 90-годишњој жени из Хонг Конга, преваранти који су се представљали као кинески званичници, у највећој забележеној телефонској превари узели су 32 милиона америчких долара.

Хонгкошка полиција је саопштила да су преваранти изабрали старију жену која живи у вили у луксузном хонгконшком насељу.

Прошлог лета криминалци су контактирали неименовану жену претварајући се да су кинески службеници јавне безбедности. Тврдили су да је њен идентитет коришћен у озбиљном кривичном случају у континенталној Кини.

Речено јој је да треба да пребаци новац са свог банковног рачуна на оне које држи истражни тим на чување и надзор, пише Саут Чајна Морнинг Пост позивајући се на полицијске изворе.

Полиција је саопштила да је старија жена неколико дана касније у кућу примила особу која је са једнократног телефона комуницирала са лажним агентима обезбеђења који су је наговорили да изврши укупно 11 банковних трансфера.

Током пет месеци старија госпођа је преварантима дала укупно 250 милиона хонкошких долара  (32 милиона америчких долара), што је највећа сума коју су до сада успели да узму телефонски преваранти у том граду.

Полиција је рекла да је превара уочена само зато што је кућни помоћник старије жене помислио да се нешто сумњиво догађа и контактирао ћерку свог послодавца која је потом алармирала полицајце.

Након истраге, један 19-годишњак је ухапшен, али је пуштен уз кауцију, саопштила је полиција.

Старији богаташи на мети превараната

Хонг Конг има једну од највећих концентрација милијардера на свету, од којих су многи старији, што их чини лаком метом превараната.

Преваре преко телефона порасли су за 18 одсто у првом кварталу 2021. године, а преваранти су у том периоду узели око 45 милиона америчких долара.

У 2020. години полиција је саопштила да је водила 1.193 случаја телефонске преваре у којима је укупно украдено 74 милиона америчких долара.

Прошле године је 65-годишња жена преварена за 10 милиона америчких долара након сличне шеме у којој су се људи представљали као званичници безбедности из континенталног дела Кине.