Читај ми!

Чешка протерује 18 руских дипломата; Захарова: Русија ће ускоро најавити контрамере

Чешка је одлучила да протера 18 запослених у руској амбасади у тој земљи због сумње да је руска обавештајна служба била укључена у експлозију у једном складишту оружја у Чешкој пре седам година, рекли су премијер Андреј Бабиш и шеф дипломатије Јан Хамачек. Захарова: најавила контрамере.

Протерани Руси су, како тврде чешке обавештајне службе, руски обавештајци. Они имају рок од 18 сати да напусте Праг.

Извор који је цитирала агенција Интерфакс наводи да би протеривање могло да подстакне Русију да затвори амбасаду Чешке у Москви, преноси Ројтерс.

"Постоји основана сумња у умешаност официра руске обавештајне службе ГРУ у експлозији депоа муниције на подручју Врбетице ", рекао је премијер Бабиш.

Претходно је чешка полиција саопштила да трага за двојицом мушкараца који имају неколико путних исправа, укључујући и руске пасоше, а њихова имена се подударају са именима осумњичених за покушај тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије "новичоком" у Енглеској пре три године.

Русија ће ускоро најавити конкретне контрамере поводом протеривања 18 руских дипломата из Ћешке Републике, најавила је портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Не желећи да прецизира о каквим контрамерама је реч, Захарова је потврдила да је важно да се упути јасан одговор на овакву одлуку владе у Прагу.

"Пред нама је цела радна недеља. Следи конкретна примена одлуке коју ћемо донети", предочила је Захарова.

Захарова је оценила да протеривање руског дипломатског особља представља доказ да чешке власти немају ни самосталност у доношењу спољнополитичких одлука, нити самостално руководе својим односима са Русијом.

"Акције званичног Прага су карикатуралне. Они су вазали 21. века. САД су уздигле механизам вазалних односа на нови технолошки ниво, али принцип је остао исти јер и Варшава и Праг служе америчким интересима", поручила је Захарова и додала да Запад по свему судећи, преко акција владе у Прагу покушава да неутралише и замагли информације о плановима за извршење државног удара у Белорусији.

Пољска подржава протеривање 18 руских дипломата из Чешке

Пољска у потпуности подржава одлуку владе Чешке Републике да протера 18 руских дипломата због сумње да су били умешани у наводну операцију руске војне обавештајне службе 2014. године када је подметнута експлозија у једно складиште муниције у месту Врбетице у којој је погинуло двоје људи, саопштило је  министарство спољних послова.

"Савезничка солидарност и брза акција чине нас снажнијима. Пољска у потпуности подржава одлуку чешке владе да протера 18 руских дипломата умешаних у операцију руске војне обавештајне службе 2014. године када је подметнута експлозија у складиште муниције", објавило је пољско министарство спољних послова на свом Твитер налогу, преноси Ројтерс

 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво