Читај ми!

Бајден ограничио пријем избеглица на 15.000 годишње

Председник САД Џозеф Бајден потписао је уредбу којом се ограничава пријем избеглица ове године на историјски најнижи број од 15.000, који је постављен за време мандата његовог претходника Доналда Трампа. Тиме је одложен план да се број избеглица подигне на 62.500, што је изазвало гнев адвоката који заступају избеглице и неких законодаваца из редова демократа.

Због повећаног броја критика упућених због одлуке, Бела кућа је издала саопштење у коме се наводи да ће Бајден одредити коначни, повећани број избеглица које могу да уђу у земљу до 15. маја, преноси Ројтерс.

Бајденово наређење да ограничи пријем миграната на број од 15.000 био је ударац за групе адвоката које су желеле да председник из редова Демократске странке брзо промени политику о избеглицама коју је поставио бивши председник Доналд Трамп, који је одредио број као начин да се ограничи имиграција.

Програм за пријем избеглица се разликује од система азила за мигранте.

Избеглице морају да прођу кроз проверу да би ушле у САД, док мигранти који дођу у земљу на граници могу да затраже азил.

Бајден, који је преузео дужност у јануару, пре два месеца наговестио је да ће повећати број улазака за избеглице током 2021. године, до краја фискалне године 30. септембра, али и даље није то урадио.

Ројтерс додаје да је Бајденов опрезан приступ вероватно повезан са бригом око броја прихвата избеглица због све већег броја миграната који стижу на америчко-мексичку границу претходних месеци и не жели да САД изгледају исувише отворено или мекано, рекао је високи амерички званичник који је упознат са овим питањем.