Читај ми!

Припреме за сахрану принца Филипа – све очи упрте у Вилијама и Харија

Због пандемије, у кругу породице у суботу ће бити сахрањен британски принц Филип, који је преминуо у стотој години. РТС ће уживо преносити сахрану војводе од Единбурга. Како теку припреме у Виндзору?

Недељу дана жалости Британци су провели у преиспитивању сопствене историје кроз призму живота војводе од Единбурга и његову службу народу и краљици, која је трајала преко седам деценија. За краљевску породицу, жалост ће трајати две недеље.

Анкетирани грађани кажу да су желели да одају пошту војводи, али и да им је жао краљице јер је изгубила неког са киме је провела цео живот. 

"Мора да је очајна, као сви они, јер на крају крајева, они су само једна нормална породица", каже једна жена. 

И они који нису много знали о принцу Филипу претходних дана могли су да науче о њему гледајућу програме о његовом животу. 

"Он је био лаф. Био је забаван и пун духа. Да, имао је својих гафова, али то зависи и како је ко све то схватао. Предиван супруг, отац, деда и прадеда и пример за све нас", каже једна девојка.

У Виндзору је све спремно за полазак изгнаног грчко-данског принца и хероја Другог светског рата са најдужим стажем супруга неког суверена у историји, на последњи пут до капеле Светог Ђорђа у Виндзору где ће бити сахрањен у гробницу краљевске породице.

Због пандемије, сахрани ће присуствовати само тридесет чланова породице принца Филипа укључујући и њен немачки огранак.

За медије, најважније је то што унуци, принчеви Вилијам и Хари, неће деду испратити корачајући један поред другог као што су чинили на сахрани своје мајке принцезе Дајане.

Крај живота принца Филипа представља почетак преиспитивања улоге монархије у Британији: да ли народ после краљице жели краља и да ли краљевање треба да се мења?

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво