Читај ми!

Објављен снимак из Чикага, дечак подигао руке пре него што је полицајац пуцао

Званичници Чикага објавили су узнемирујући видео-снимак на којем се види како полицајац пуца и убија 13-годишњег дечака који је подигао руке у знак да се предаје. Дечак је убијен пре две недеље у Литл Вилиџу, предграђу Чикага где углавном живи мексичка популација.

На снимку се види како 34-годишњи полицајац излази из кола и почиње да трчи ка 13-годишњим Адамом Толедом.

Након тога се чује да полицајац виче "стоп" пре него што сустигне Толеда и наређује му да подигне руке.

Чини се да је Толедо подигао руке непосредно пре него што је полицајац испалио хитац, а затим потрчао према дечаку док је падао на земљу.

"Пуцњи, пуцњи. Доведите хитну помоћ", чује се полицајац на снимку. "Остани са мном, остани са мном", рекао је полицајац на снимку а затим поново упутио позив за хитну помоћ.

Полиција Чикага је одмах након инцидента који се догодио пре две недеље саопштила да је Толедо имао пиштољ у руци. Међутим, на снимку се не види да ли је Толедо држао пиштољ у руци пре него што је подигао руке увис, што је додатно подигло тензију у друштву због учесталих примера полицијске бруталности засноване на расној дискриминацији.

Породица тражи правду за Адама

Адвокат породице Толедо рекао је након објављивања видео-снимка да је дечак послушао наредбу полицајца, бацио оружје и окренуо се пре него што је полицајац отворио ватру.

"Не знам да ли је полицајац имао довољно времена или не. Знам само да је полицајац обучен да не пуца на ненаоружану особу", рекао је адвокат.

Адвокат каже да породица Толедо жели "правду за Адама, шта год то подразумевало. Ово је веома блиска, узајамно повезана хиспанска породица. Сви они су обожавали ово дете".

Полицајци су реаговали на позив у пола три ујутру након што је примећен Толедо и још један  21-годишњак у крају где је претходних дана већ пријављена пуцњава.

Неколико политичара и полицијских удружења брзо је реаговало на видео-запис инцидента.

Гувернер Илиноиса рекао је да је сада тренутак да се тражи правда за децу и одговорност у свим јавним институцијама.

Председник чикашког полицијског синдиката Џон Катанзара, рекао је за Си-Ен-Ен да је полицајац имао само осам десетинки секунде да донесе одлуку да ли ће пуцати и да су његови поступци били оправдани.

Званичници Чикага и породица Толедо позвали су људе да остану мирни док се град припремао за нове грађанске немире након објављивања видео-снимка.

Пуцњава је обновила позиве на полицијске реформе у трећем по величини америчком граду. Чикашка полиција је већ била под интензивним надзором од 2014. године када је полицајац пуцао на афроамеричког тинејџера. Полицајац је осуђен за убиство другог степена.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво