Читај ми!

Успон и суноврат Бернија Мејдофа, светског преваранта ког су синови сместили иза решетака

Највећи прeварант у истoрији америчких финансија, Бернард Мејдоф, деценијама је варао своје клијенте преко тзв. Понзијeве шеме пре него што су га властима пријавили синови.

Берни Мејдоф преминуо је у 82. години у федералном затвору служећи 150-годишњу казну.

Како је све почело

Мејдоф је 1960. године регистровао фирму за трговање акцијама не вреднијим од пет долара. Убрзо је успео да убеди пријатеље и родбину да уложе у његов посао да би га после финансијских проблема у које је упао извукао тастов новац.

Није тачно познато када је Мејдоф почео да примењуjе Понзијеву шему. На суду је сведочио да је то почело 1991. године, али његов главни рачуновођа Франк Ди Паскали, који је у фирми радио од 1975. године, рекао је да превара траје "откада му сећање сеже". 

Мејдофов модус операнди

Систем је функционисао тако што је Мејдоф депоновао средства клијента на један банковни рачун који је користио за плаћање постојећих клијената који су желели да уновче новац. Откупе је финансирао привлачењем нових инвеститора и њиховог капитала.

Избијањем велике финансијске кризе 2008. године, Мејдоф више није могао да одржава превару пошто се тржиште нагло смањило.

Ко га је пријавио властима

Крајем те године, 10. децембра 2008. Мејдоф је све признао синовима који су радили са њим, али, како сам тврди, нису били упознати са шемом. Синови су га следег дана пријавили властима.

Последњи извештаји су показивали да код себе држао више од 64 милијарде долара имовине клијената.

Успех по сваку цену

Од младости Мејдоф је жудео за великим успехом у животу.

Говорећи телефоном из затвора, Мејдоф је рекао новинару Стиву Фишману да је његов отац водио продавницу спортске робе која је банкротирала због несташице челика током Корејског рата.

"Гледате како се то догађа и видите свог оца кога обожавате. Изградио је велики посао, а затим изгубио све", навео је тада Мејдоф.

Фишман каже да је Мејдоф био одлучан да постигне "трајни успех којим год средствима".

Зашто је толико дуго трајало

Очигледно су изузетно високи профити охрабили клијенте да гледају у другу страну.

Депоновао је њихова средства на рачун банке Џеј-Пи Морган енд Чејс и пустио да се "временом умножавају". Према једној процени, банка је од тих депозита могла да заради чак 483 милиона долара, па управа није била склона да се распитује о пореклу новца.

Када би клијенти желели да подигну своју добит, Мејдоф је исплате финансирао новим капиталом, који је привукао репутацијом невероватних повраћаја зарађујући њихово поверење.

Гајио је утисак ексклузивности, често у почетку одбијајући клијенте. Овај модел је омогућио отприлике половини Мејдофових инвеститора да уновче профит. По откривању преварe oд њих се тражило да допринесу "фонду жртава" како би се обештетили преварени инвеститори.

Пресуда и породична трагедија

Осуђен је на 150 година затвора и приморан да се одрекне 170 милијарди долара. Године 2009. на аукцији су продата његова три дома и јахта. Казну је служио у америчком Федералном затвору Бутнер у Северној Каролини.

Мејдоф је инсистирао да је поступио сам, иако је неколико његових сарадникa завршило иза решетака. Његов старији син Марк Мејдоф убио се тачно две године након што је разоткривена очева превара. Неколико Мејдофових сарадника такође се убило. Други Мејдофов син, Eнди, умро је од рака 2014. године.

Како је говорио Берни

О прописима: "У данашњем регулаторном окружењу готово је немогуће кршити правила... али немогуће је да кршење остане неоткривено, сигурно не у дужем временском периоду."

"Природа било ког људског бића, свакако било ког са Волстрита, је што бољу понуду дате купцу, то је лошија понуда по вас".

Током саслушања за изјашњавања о кривици 12. марта 2009: "Болно сам свестан да сам дубоко повредио много људи".

"Када сам започео своју Понзијеву шему, веровао сам да ће се ускоро окончати и да ћу моћи да извучем себе и своје клијенте. Како су године пролазиле, схватио сам да ће моје хапшење и овај дан неизбежно доћи".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво