Рампа за "Евер Гивен" – захтев за одштету блокаде Суецког канала 916 милиона долара

Брод "Евер Гивен", који се заглавио у Суецком каналу у марту, не може да се врати на пловни пут док надлежни од јапанске компаније у чијем је власништву брод потражују 916 милона долара одштете, изјавили су за Ројтерс извори у осигуравајућој компанији и надлежни Суецког канала.

"Евер Гивен" се налази у језеру које раздваја два дела канала од његовог истискивања 29. марта, док управа Суецког канала (СЦА) спроводи истраге.

Два извора СЦА, која нису желела да буду именована, рекла су Ројтерсу да је за брод издат судски налог. Према једном од извора, преговори око захтева за компензацију још су у току.

УК клуб, осигуравач за заштиту и одштету (P&I) за "Евер Гивен", рекао је да је захтев за одштету обухватио 300 милиона долара "бонуса за спасавање" и 300 милиона за "губитак репутације".

"Упркос износу потраживања, који углавном није подржан, власници и њихове осигуравајуће компаније преговарају у доброј намери са СЦА", наводи се у саопштењу УК Клуба.

У саопштењу се наводи да је 2. априла СЦА дала пажљиво промишљену и великодушну понуду да намири њихов захтев.

"Разочарани смо наредном одлуком СЦА да данас задржи брод", наводи се у саопштењу.

Јуми Шинохара, заменик менаџера одељења за управљање флотом власника Шоеји Кисена, потврдио је претходно да је Суецки канал поднео захтев за компензацију и да брод није добио дозволу да га напусти, али није дао додатне детаље.

Надлежни за Суецки канал нису се оглашавали тим поводом, али председавајући Осама Рабие рекао је прошле недеље на египатској телевизији да "Евер Гивен" неће напустити док истрага не буде завршена и док не буде исплаћена одштета.

Казао је да је канал претрпео "велику моралну штету", као и губитке због трошкова превоза и трошкове оперативног спасавања и додао да се нада да ће се ствари решити споразумно.

Очекује се да ће резултати истраге СЦА бити објављени до краја недеље.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво