Корона на Куби изнедрила ново занимање – зарађују новац стојећи у реду за друге

Несташице и редови пред продавницама – тако је на Куби већ дуго, а током пандемије је још горе. Многи зарађују за живот тако што за неког другог сатима чекају у реду. Или пак купе намирнице па их препродају "на црно".

На Куби одлазак у куповину тренутно баш и није неко задовољство.

"Све је тешко. Да би се купило паковање пилетине, понекад се у реду стоји и по седам, осам сати", прича нам један 59-годишњак у Хавани. Каже да се ситуација мало поправила, али да се ипак и даље догађа да пред трговином чека и по триста људи.

Као и други саговорници, овеј човек је замолио да не објавимо његово право име. Он је пре кризе био занатлија, али у последње време прехрањује породицу како зна и уме. Често му треба цео дан да би набавио мало пиринча или меса.

Пандемија је додатно погоршала економску кризу на Куби. Приходи од туризма су пресушили, а све оштрије америчке санкције отежавају Кубанцима из расејања да пошаљу паре родбини у домовини.

На то је влада у Хавани почетком године реаговала монетарном реформом, пропраћеном реформом политике цена и плата. Након 25 година је укинут конвертибилни пезос, а као једина важећа валута остао је кубански пезос.

Но и њега као да је одавно заменила друга јака валута: амерички долар. Како би дошла до девиза, кубанска влада је крајем 2019. отворила државне трговине у којима се кућни апарати и аутомобилски делови – а касније и храна и хигијенски артикли – продају за стране валуте.

Истовремено је знатно смањена понуда у продавницама које примају само пезос. Тамо где има робе, стварају се дугачки редови.

"Данас овде за пилетину, сутра онде за јестиво уље. Редови никад не нестају", жали се наш саговорник.

Чекати у реду за неког другог

Многи, а посебно старији, не могу или не желе да чекају у реду. Ту је и забринутост због могуће заразе коронавирусом у мноштву људи. То је довело до појаве новог пословног модела: професионални чекачи, такозвани колероси, уступају за новац своје место у реду, односно препродају купљену робу на црном тржишту.

Један од њих, зваћемо га Марко Хименез, раније је радио у оптичарској лабораторији. Тамо је зарађивао око 12 америчких долара месечно. Поред тога је на црно продавао стакла за наочаре и тако остваривао додатну зараду.

"Од краја 2019. више нема материјала, нема стакла, па су нас послали кући. Плату смо добили још само два месеца и онда ништа више", прича нам Хименез. Каже да га је пријатељ наговорио да зарађује новац стојећи у реду за друге.

Ред се продужује према напред

Од почетка пандемије, већина трговина из хигијенских разлога допушта улазак само два до четири купца истовремено. То је додатно продужило редове који су ионако увек постојали. Проблем су повећали и скраћено радно време и забрана изласка ноћу у Хавани.

"Напоље се сме од пет ујутро. Од тада људи почињу да обележавају своје место у реду", објашњава Хименез.

"Уместо уназад, на Куби се редови продужују према напред. Наиме, када се трговина у девет сати отвори, појављују се они који су претходно маркирали своје место. Дакле може се догодити да онда испред тебе не стоји више десет, него изненада седамдесет људи."

Појединци означавају и продају своје место у реду за педесетак пезоса. Исплативија је куповина робе и препродаја на црном тржишту.

"Пилетина, млевено месо, мајонез, шпагете – шта год има", прича Хименез.

Он за робу коју препродаје, по правилу, тражи двоструку цену. Процењује да се препродајом бави четворо од петоро људи који уђу у продавницу.

Влада је зато увела норме на бројне производе. Рецимо, једна особа може да купи само једно паковање пилетине. Хименез зато поведе још двоје-троје људи са собом.

"Иначе се не исплати", каже. Понекад у реду пред трговином нуди новац људима да иду са њим и купе робу за њега.

Доста му је чекања

На улазу у трговину се скенирају лични документи свих купаца. Тиме би требало да се спречи да неко више пута буде у реду. Запрећене су високе новчане казне.

Хименез иде до продавнице два-три пута седмично, како не би упао у очи. Сада већ има сталне купце којима препродаје робу – то смањује ризик да буде ухваћен.

Тако овај човек може да заради до хиљаду пезоса (око 40 долара) месечно – то му је довољно за живот. Осим тога поново је нашао прави посао – иде од куће до куће и тражи особе заражене коронавирусом. За то држава даје плату.

Хименез се ипак нада да ће се ускоро моћи да се врати свом правом занимању. Стајање у реду је помогло у преживљавању, али му је већ доста чекања. Каже да му неће недостајати дугачки редови када криза прође.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи