Европол: Незапамћено кријумчарење кокаина, чистоћа дроге већа него икад пре

Пандемија коронавируса могла би годинама да погодује организованом криминалу у Европи, који је већ достигао критичну тачку због незапамћеног кријумчарења кокаина, али и због нелегалне трговине лажним вакцинама и кибернетичког криминала, упозорава Европол.

У извештају, који европска полицијска агенција објављује сваке четврте године, наводи се да ће криминалне мреже вероватно профитирати од економске кризе изазване ковидом-19 како би се инфилтрирале у легална предузећа која су постала рањивија.

Настојећи да профитирају на напорима за превладавање здравствене кризе у свету, исте организоване банде нуде и лажне вакцине против ковида или лажне комплете за самотестирање, упозорава агенција чије је седиште у Хагу.

Из извештаја, како преноси Хина, произлази да ће дуже трајање пандемије имати снажан притисак на европску и светску економију и очекивана рецесија "може обликовати тешки и организовани криминал у годинама које долазе".

У документу је изражена забринутост и због повећања корупције повезане с кријумчарењем дроге будући да се, како се наводи, "незапамћене количине кокаина" кријумчаре у ЕУ из Латинске Америке "генеришући зараду од више милијарди евра" за криминалне мреже у те две регије.

Кријумчарење кокаина "храни криминалне структуре које се служе својим великим ресурсима како би инфилтрирале и поткопале економију ЕУ, јавне институције и друштво", стоји у извештају у којем се, између осталог наводи да је чистоће те дроге "већа него икад пре у ЕУ".

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво